Eveniment

Organizatorii "Human Body": Trupurile umane au fost donate legal; sunt tratate cu grijă şi respect

Organizatorii "Human Body": Trupurile umane au fost...

Autor: Ana Obretin, Alina Dan - Mediafax

14.03.2013, 19:37 1662

Compania Events, care se ocupă de organizarea expoziţiei "The Human Body", ce va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Capitală în perioada 22 martie - 30 iunie, a transmis presei răspunsul producătorilor evenimentului, Gforce Exhibitions, la scrisoarea deschisă adresată de Asociaţia Provita Media instituţiei muzeale româneşti.

În scrisoarea deschisă adresată, miercuri, academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Antipa, şi semnată de Larisa Iftime, preşedintele Asociaţiei Provita Media, se invocă lipsa de etică a organizatorilor expoziţiei, dar şi intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.

Semnatarii scrisorii citează şi o serie de articole apărute în presa internaţională, în care este contestată corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei. Astfel, atât The New York Times, cât şi Daily Mail scriau în 2008, respectiv 2010, că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.

În finalul scrisorii deschise, autorii cer directorului Muzeului Antipa să decidă "blocarea acestui spectacol macabru şi degradant".

Sabrina Sheehan, PR GForce Exhibitions, consideră "dezamăgitor" faptul că semnatarii scrisorii deschise nu au făcut investigaţii prealabile înainte de redactarea documentului, iar articolele publicate în presa internaţională cu privire la faptul că trupurile expuse ar fi aparţinut unor prizonieri din închisorile din China sunt un ecou al disidenţilor chinezi care au făcut această declaraţie, pe care "au repetat-o de mai multe ori în încercarea de a atrage atenţia asupra organizaţiilor lor prin asocierea cu acest eveniment cu faimă internaţională".

Reprezentanta producătorilor evenimentului aminteşte, de asemenea, că ancheta demarată în 2006 de programul de televiziune american "20/20" s-a bazat iniţial pe date eronate, iar corpurile prezente în expoziţia "The Human Body" au fost analizate individual în Statele Unite de medici profesionişti - anatomişti şi legişti. "Ei au constatat că moartea a survenit din cauze naturale, excluzând de asemenea bolile infecţioase şi eliminând astfel orice posibilitate ca oricare corp expus în cadrul expoziţiei «The Human Body» să fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortură, executarea sau orice altă lovitură violentă", spune Sheehan.

Aceasta adaugă: "Specimenele au fost donate în mod legal, în conformitate cu legislaţia chineză. Prin proceduri guvernamentale, specimenele nerevendicate se folosesc în scop educaţional în expoziţiile publice şi în instituţii de învăţământ superior. Procedurile guvernamentale includ inclusiv anunţuri publicitare, timp de 90 de zile, în efortul de a identifica indivizii. După această perioadă, corpurile primesc o autorizare legală spre a fi transferate universităţilor medicale, în scop educaţional. Pentru a fi acceptate de universităţi, toate corpurile trebuie să fi murit din cauze naturale, fără să aibă vreo boală. Toate specimele prezentate în cadrul expoziţiei sunt tratate maximă grijă cu şi respect. În momentul în care nu vor mai fi folosite în scop educaţional, acestea vor fi incinerate".

Reprezentanta producătorilor celebrei expoziţii consideră că "cineva încearcă iar să-şi asocieze numele cu una dintre cele mai faimoase expoziţii educaţionale, doar pentru notorietate", iar comentariile defăimătoare la adresa evenimentului "vin de obicei de la oameni care nici măcar nu au văzut expoziţia: a vedea înseamnă a cunoaşte".

"Majoritatea guvernelor din lume au permis ca mai mult de 20.000.000 de vizitatori ai expoziţiei să aleagă pentru ei înşişi. Noi credem cu putere în educaţie şi în faptul că fiecare membru al publicului are dreptul să îşi vadă şi să îşi înţeleagă propriul corp, în propriul fel. Timp de sute de ani, doar membrii comunităţii medicale au văzut şi au studiat corpul uman astfel, iar noi credem că nu ar trebui restricţionat accesul pentru înţelegerea corpului uman. Expunerea anatomiei umane într-o asemenea manieră are ca scop impulsionarea tinerilor să urmeze o carieră în domeniul medical şi ştiinţific şi educarea vizitatorilor în privinţa funcţionării propriului organism", se mai arată în răspunsul GForce Exhibitions.

Producătorii expoziţiei "The Human Body" mai spun că opiniile citate de semnatarii scrisorii deschise adresate conducerii Muzeului Antipa sunt pure speculaţii ale acestora şi, mai mult, sunt dovada unei gândiri eronate.

"Cu o asemenea gândire, suntem norocoşi că profesia medicală a supravieţuit şi a fost lăsată să salveze milioane de vieţi, an de an. Nu sufocaţi expoziţiile educaţionale. Ele oferă oamenilor o şansă de a învăţa şi a înţelege lucruri importante despre ceea ce posedă mai preţios", scrie Sabrina Sheehan.

Făcând referire la provenienţa cadavrelor, aceasta precizează că ele sunt originare din China pentru că "de acolo vin cei mai buni specialişti în disecţie din lume".

Contactat, miercuri, de MEDIAFAX, academicianul Dumitru Murariu a subliniat că Muzeul Antipa "nu s-a ocupat de procurarea şi conservarea exponatelor şi nici de realizarea expoziţiei", instituţia pe care o conduce fiind "doar gazdă a uneia dintre cele mai mari expoziţii itinerante ale lumii".

Totodată, acesta a respins şi acuzaţiile referitoare la intenţia ca, prin găzduirea acestei expoziţii, Muzeul Antipa să facă o "afacere profitabilă".

"Muzeul Antipa a alocat acestei expoziţii etajul I al clădirii, iar, în ceea ce priveşte tariful perceput de cei care o deţin, am considerat şi am subliniat şi noi că este prea mare pentru România. 50 de lei biletul de intrare este o sumă mare", a mai spus Dumitru Murariu pentru MEDIAFAX. El a adăugat că instituţiei pe care o reprezintă îi va reveni un procent de 6% din suma care va fi încasată de proprietarii expoziţiei.

Academicianul consideră că proteste de tipul acestuia şi al celui homofob petrecut în luna februarie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti - când un grup de protestatari a întrerupt proiecţia filmului "Copiii sunt bine-mersi", în cadrul manifestării "Luna istoriei LGBT" (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender, n.r.) - nu au rost. În februarie, aceeaşi Asociaţie Provita s-a numărat printre organizaţiile care au acuzat Muzeul Ţăranului de "propagandă homosexuală".

"Este o problemă de a şti şi a nu şti, a cunoaşte şi a nu cunoaşte. Unii vor să ştie, să cunoască şi aleg să viziteze expoziţia. Alţii nu sunt de acord. Însă şi unii şi ceilalţi ar trebui să îşi respecte dorinţele", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Muzeului Antipa.

Expoziţia "The Human Body", care include peste 200 de exponate - corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra corpului omenesc -, va fi vernisată pe 22 martie, la Muzeul Antipa din Bucureşti şi va fi deschisă publicului până pe 30 iunie, zilnic, de marţi până duminică inclusiv, între orele 10.00 - 20.00.
Exponatele au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din întreaga lume, fiind prezentate în oraşe precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.

Biletele pentru această expoziţie au fost puse în vânzare şi au preţuri cuprinse între 32 şi 60 de lei/ persoană şi, respectiv, 85 şi 135 de lei/ grup. Totodată, grupurile de peste 10 copii vor avea acces la expoziţie în baza unui tichet în valoare de 30 de lei/ persoană. Copiii cu vârste mai mici de 7 ani beneficiază de acces gratuit. Tichetele pot fi cumpărate online, de pe www.eventim.ro, sau prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO