Eveniment

Ordonanta Rafo, in stand-by

04.01.2005, 00:00 15



Ordonanta de urgenta care prevede transferul catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a unor creante fiscale de aproape 400 mil. euro asupra societatilor Rafo si Carom Onesti a fost suspendata pentru o perioada de trei luni.



Noul guvern a luat aceasta decizie pentru a reevalua impactul pe care masurile cuprinse in actul normativ respectiv le au in plan economic si social, precum si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate. Masura a mai fost justificata si prin aparitia unor neconcordante intre angajamentele asumate prin programul de guvernare si unele reglementari aprobate anterior.



Conducerea Balkan Petroleum Londra, actionar majoritar al rafinariei din Onesti, considera aceasta masura ca fiind "inteleapta, imbucurator fiind faptul ca se dovedeste ca Rafo este o prioritate absoluta, inaintea numirii prefectilor sau a punerii in miscare a mecanismelor de administrare a tarii".



Reprezentantii firmei considera ca o astfel de hotarare trebuie luata in urma unei analize economice "atent argumentata" si complet separata de factorul politic. "Speram ca aceasta analiza justifica suspendarea ordonantei si nicidecum spirite revansarde sau interese de grup care sa ne conduca la ideea ca exista instrumente politice de represiune in viitorul apropiat", spun reprezentantii Rafo.



Ministrului de finante Ionut Popescu a declarat ca cele trei luni sunt necesare pentru realizarea un audit la Rafo "sa vedem ce efecte a produs ordonanta si in ce stadiu a ajuns AVAS cu recuperarea datoriilor". In opinia sa, suspendarea aplicarii ordonantei Rafo are si o valoare de semnal pentru firmele care nu isi achita datoriile la stat.



La jumatatea lunii noiembrie, fostul guvern a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la Rafo si Carom, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, inclusiv accesoriile aferente acestora, in vederea recuperarii. Valoarea totala a creantelor preluate de AVAS este de circa 15.000 miliarde lei, din care aproximativ 8.000 miliarde lei reprezinta datoriile Carom.



Ionut Popescu a mentionat ca guvernul ar putea lua in discutie si ordonanta privind unele facilitati acordate Societatii Nationale Tutunul Romanesc. In acest caz, guvernul a decis, la inceputul anului trecut, scutirea la plata a obligatiilor bugetare neachitate de SNTR intre 1 ianuarie 2003 si 31 decembrie 2003, inclusiv a dobanzilor si penalitatilor de orice fel si a datoriilor rezultate din creditele externe garantate de Minsiterul Finantelor.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO