Eveniment

Ordonanta privind Fondul Proprietatea, aprobata de Guvern

29.06.2007, 22:43 11

Ordonanta privind Fondul Proprietatea a fost aprobata de Guvern, dupa un an de discutii -surse-2-
Modificarea legislatiei privind Fondul Proprietatea a fost anuntata de presedintele Fondului, Alexandru Paunescu, inca din 25 iulie 2006, care estima atunci un aviz rapid din partea Guvernului pentru a accelera procedurile de listare pe piata de capital. Legislatia in vigoare a fost considerata incompleta deoarece nu stabilea un mecanism clar de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni.

In luna octombrie, premierul Tariceanu declara agentiei MEDIAFAX ca listarea la bursa a Fondului Proprietatea este amanata de intarzierea companiilor care alcatuiesc portofoliul Fondului in a initia propriile proceduri de admitere la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti.

El nu a putut preciza atunci data la care Executivul urma sa aprobe proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea legislatiei privind functionarea Fondului Proprietatea. In ianuarie 2007, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a atentionat Guvernul ca sistemul nu functioneaza, seful Guvernului i-a cerut ministrului de atunci al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, sa clarifice de urgenta, in maxim o saptamana, situatia Fondului Proprietatea.

Vladescu a asigurat atunci ca Fondul Proprietatea va deveni functional in prima jumatate a acestui an, definitivarea cadrului legislativ urmand sa fie finalizata la finele lunii februarie sau inceputul lunii martie. Termenul a fost amanat ulterior, cu cate doua-trei saptamani, in asteptarea avizului din partea tuturor institutiilor implicate.Pe parcursul procesului de avizare, proiectul ordonantei de urgenta a fost modificat de mai multe ori.

In acest interval, proprietarii imobilelor nationalizate au reclamat ca lipsa unei legi de functionare a Fondului Proprietatea ii impiedica sa valorifice titlurile de despagubire primite, iar mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit au avertizat ca vor actiona statul roman in judecata la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale, pentru a primi banii.

Presedintele Consiliului de Supravaghere al Fondului, Alexandru Paunescu, a declarat, joi, ca procesul de evaluare a activelor Fondului Proprietatea, anterior listarii pe piata de capital, va dura intre trei si cinci luni, urmand sa cuprinda 30-40 de companii mari, dar nu si pe cele unde participatiile detinute sunt mici, astfel ca actiunile vor putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in termen de zece luni pana la un an.

La randul sau, Bogdan Chetreanu, comisar la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, a apreciat ca listarea Fondului Proprietatea la Bursa este posibila in 9-12 luni de la momentul aprobarii ordonantei care modifica legislatia privind Fondul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO