Eveniment

Ordonanţă cu dedicaţie? Limitarea la două mandate pentru conducerea Consiliului Concurenţei a fost eliminată cu o lună înainte de expirarea mandatului numărul 2 al preşedintelui. Bogdan Chiriţoiu: Aşa e în cele mai multe ţări din Europa

Ordonanţă cu dedicaţie? Limitarea la două mandate...

Autor: Răzvan Botea

18.02.2020, 09:15 473

OUG 6/2020 publicată în 3 februarie a modificat prevederea potrivit căreia conducerea Consiliului Concurenţei era limitată la două mandate a câte cinci ani fiecare, iar acum mandatul este „cu posibilitatea reînnoirii“, adică oricâte mandate, chiar şi pe viaţă.

Membrii Plenului Con­siliului Con­cu­ren­ţei (conducerea autorităţii formată din 7 membri) pot avea mai mult de două mandate de câte cinci ani fiecare, printr-o modificare prin Ordonanţa de Urgenţă 6/2020 care modifică legea concurenţei din 1996. Până acum numărul de mandate pentru conducerea autorităţii era limitat la două.

În articolul 15, alineatul (2) se menţiona în legislaţia iniţială că durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani şi acesta poate fi reînnoit o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior. Forma modificată a prevederii este: „Numirile membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se fac pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului“, potrivit OUG 6/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 73 din 3 februarie 2020.

„Cele mai multe autorităţi de concurenţă din Europa nu au o limitare a numărului de mandate pentru membrii conducerii instituţiei, ceea ce conduce la o concurenţă mai mare pentru ocuparea acestor posturi. Procedura de numire a Plenului Consiliului Concurenţei este complexă, având multe filtre, Guvern, Parlament, preşedintele ţării, astfel încât  să fie desemnate persoane bine pregătite profesional, cu o vastă experienţă în sfera de competenţe a autorităţii“, a declarat pentru ZF Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În Franţa, preşedintele autorităţii pentru concurenţă nu are mandate limitate, fiind ales pe o perioadă de 5 ani cu posibilitate de prelungire. Spre comparaţie, în Ungaria, preşedintele autorităţii este desemnat pe 6 ani, cu o singură prelungire.

Plenul Consiliului Concurenţei din România este format din şapte membri: un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi patru consilieri de concurenţă. Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Respingerea unei nominalizări se poate face doar cu condiţia prezentării motivelor pe care aceasta se bazează, se mai arată în legea concurenţei.

În acest moment preşedintele Consiliului Concurenţei este Bogdan Chiriţoiu, numit în 2009 de guvernarea Boc şi reconfirmat la conducerea autorităţii pentru încă 5 ani în 2015 prin decretul preşdintelui Klaus Iohannis. În martie 2020, mandatul lui Bogdan Chiriţoiu urmează să expire şi, potrivit noii legislaţii, poate fi reales în funcţie.

În nota de fundamentare a actului normativ scrie că măsura vine pentru a fructifica în continuare experienţa conducerii autorităţii şi pentru a evita migrarea personalului cu înaltă pregătire către mediul privat.

„Măsura propusă are ca obiectiv posibilitatea fructificării experienţei profesionale de specialitate, acumulată în timp în exercitarea mandatelor membrilor Plenului Consiliului Concurenţei, cu posibilitatea menţinerii şi reflectării ei la nivel decizional, în interes public şi evitarea migrării personalului cu înaltă pregătire, în care statul a investit timp şi resurse financiare considerabile, către sectorul privat, ulterior încheierii mandatelor", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Consiliul Concurenţei, înfiinţat în 1996 odată cu legea concurenţei, are ca scop protejarea şi stimularea concurenţei din piaţa autohtonă cu scopul de a promova, în final, interesele consumatorilor, potrivit site-ului instituţiei.

„În calitatea sa de autoritate naţională în domeniul concurenţei, instituţia pune în aplicare şi asigură respectarea prevederilor naţionale, dar şi a celor comunitare de concurenţă. În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei are rolul de autoritate naţională de contact în domeniul ajutorului de stat între Comisia Europeană, pe de o parte, şi instituţiile publice, furnizorii şi beneficiarii de ajutor de stat, pe de altă parte“, scrie pe site-ul instituţiei.

 

Cine este Bogdan Chiriţoiu

♦ Bogdan Chiriţoiu (49 de ani) a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii Carol Davila în 1995 şi a urmat un master de ştiinţe politice la Budapesta şi mai apoi la Londra. În 2008 a obţinut un doctorat în economie la Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE).

♦ Începând cu 2000, Chiriţoiu a fost consilier în mai multe cabinete ministeriale şi alte instituţii, iar între 2005 şi 2009 a fost consilier de stat în administraţia prezidenţială a fostului preşedinte Traian Băsescu. Din mai 2009 este preşedintele Consiliului Concurenţei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO