Eveniment

Orban, la dezbaterea PNL: România riscă să intre în criză; Mediul de afaceri, calul care trage

Orban, la dezbaterea PNL: România riscă să intre în...

Autor: Cătălina Mănoiu

10.07.2017, 14:44 113

"România riscă să intre în criză şi nu sunt un prooroc. Nu ai cum să susţii cheltuieli publice aşa cum sunt ele astăzi, nu vorbesc despre cele care urmează a fi prognozate, nu ai cum, nu de poate, decât dacă te îndatorezi sau dacă iei şapte piei de pe firme. Dar dacă iei şapte piei de pe firme, ce vor face firmele? O să îşi închidă porţile, o să apeleze la măsuri din zona gri. Cei care au investit din alte ţări îşi vor căuta alte locaţii să investească pentru că asta este capitalul, întotdeaun caută să îşi reducă costurile, să îşi maximizeze profitul", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul dezbaterii organizate de liberali „SOS, mediul de afaceri în pericol!”, pe tema măsurilor economice şi fiscale anunţate de PSD.

Ludovic Orban a afirmat că măsurile anunţate de PSD nu sunt "aruncări de pietre în apă", ci sunt introduse în programul de guvernare, la învestirea Guvernului.

"Eu sunt foarte preocupat de calul care trage (mediul de afaceri-n.r.). Nicio societate nu se mişcă înainte fără oameni de afaceri, fără anteprenori (...)", a spus Orban, adăugând că statul trebuie să creeze o administraţie prietenoasă care să nu fie o frână în calea iniţiativei individuale, ci o trambulină.

În România, Codul fiscal a fost modificat de 250 de ori în ultimii 27 de ani, a susţinut preşedintele PNL.

"Ne-am confruntat cu o săptămână în urmă, la învestire, cu modificarea progamului de guvernare făcută peste noapte, fără niciun fel avertisment prealabil, fără niciun fel consultare a mediului de afaceri, nici măcar cu parlamentarii majorităţii", a spus Orban.

Măsurile economice şi fiscale anunţate de PSD au fost criticate şi de reprezentanţii mediului de afaceri care au luat parte la dezbaterea PNL.

Preşedintele Consilului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Liviu Rogojinaru, a declarat că mediul de afaceri este ca "un copil căruia i s-a promis o bicicletă şi acum i se aduce un prăjitor de pâine stricat".

Omul de afaceri Dragoş Anastasiu a susţinut că "mediul politic trebuie să înţeleagă şi să nu mai dea în calul care trage (mediul de afaceri-n.r.) pentru că o ia razna şi râmâne căruţa în drum".

Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate şi de predictiblitate mai mult decât de reduceri de taxe, a susţinut fostul secretar de stat în ministerul Finanţelor Gabriel Biriş.

"Este un atac direct asupra proprietăţii. Este ilegal să iei măsuri fără studiu de impact. Este ca şi cum cineva vine în grădina ta şi îţi ia o parte din recoltă. Această tactică denotă lipsă de inteligenţă", a declarat fostul ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Cioloş Marius Bostan.

Impozitul pe cifra de afaceri distruge ideile de investiţii ale firmelor, a susţinut Mircea Tudean, directorul general al companiei Farmec.

Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu a susţinut că este o ruşine să vorbeşti în anul 2017 despre introducerea impozitului pe cifra de afaceri.

"Nu am cunoştinţă ca într-un stat civilizat, concomitent cu o masivă reducere a fiscalităţii să se declanşeze majorări de salarii. Cheltuielile cu salariile din sistemul public au crescut cu o cifră formidabilă. Spirala chetuielilor publice aşa cum a fost încurajată de PSD va face necesară căutarea de noi surse de venituri la buget. Nu putem decât să limitam proporţiile dezastrului", a adăugat fostul şef al ANAF Gelu Diaconu.

PSD, ALDE şi UDMR nu au răspuns invitaţiei PNL de a participa la dezbaterea „SOS, mediul de afaceri în pericol!”, pe tema măsurilor economice şi fiscale anunţate de noul Guvern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO