Eveniment

Optimism pe piaţa financiară la final de an: indicele de încredere a analiştilor financiari a ajuns la maximul ultimelor 30 de luni

Optimism pe piaţa financiară la final de an: indicele...

Autor: Corina Mirea

21.01.2014, 20:46 374

Analiştii financiari au fost mai optimişti ca niciodată la finalul anului trecut în privinţa evoluţiei economiei pe parcursul anului 2014, indicele de încredere macroeconomică ajungând în decembrie la maximul istoric de 60,7 puncte al ultimelor 30 de luni.

Trendul pozitiv anticipat de analişti vine pe fondul îmbunătăţirii situaţiei economice de la nivel european, al indicatorilor economici în creştere înregistraţi pe final de an de România, dar şi datorită gradului ridicat de absorbţie a fondurilor europene. Astfel, indicatorul de măsurare a încrederii analiştilor realizat lunar de asociaţia CFA România a crescut în ultima lună a anului 2013 cu 12,5 puncte faţă de luna precedentă şi cu aproape 30 de puncte faţă de iunie 2011 (a doua lună de la lansarea sondajului).

„Depindem foarte mult de contextul economic în care se află Uniunea Europeană (cea mai mare piaţă de desfacere pentru România – n.red.) şi cred că îmbunătăţirea situaţiei la nivel internaţional a contribuit în proporţie de 80% la creşterea încrederii în economia locală. Până acum, porneam la drum în fiecare an cu previziuni foarte sumbre în ceea ce priveşte trendul economic european, însă indicatorii din prezent ne arată că avem un start de 2014 bun atât la nivel internaţional, cât şi local“, este de părere analistul economic Aurelian Dochia.

Indicele de încredere macroeconomică CFA România evaluează previziunile analiştilor financiari cu privire la starea actuală a economiei, dar şi perspectivele pentru următoarele 12 luni. Indicatorul ia valori între 0 (echivaletul lipsei încrederii în economie) şi 100 (încredere deplină în evoluţia economiei) şi este calculat pe baza unor întrebări legate de condiţiile actuale (ale mediului de afaceri şi ale pieţei muncii), dar şi pe estimările pentru anul viitor (legate de mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia averii personale sau evoluţia venitului personal). Participanţii la sondaj sunt membri ai asociaţiei profesionale CFA România, dar şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Astfel, rezultatele sondajului din luna decembrie arată că indicatorul de încredere în „condiţiile curente“ a crescut cu 10,5 puncte faţă de luna noiembrie a anului trecut până la 42 de puncte, iar cel al anticipaţiilor sau aşteptărilor a ajuns la un nivel istoric de 70 de puncte.

Deşi în 2013 România a urmat un trend ascendent, creşterea economică fiind estimată la aproape 3% pe fondul exporturilor şi al anului agricol bun, dar şi al absorbţiei fondurilor europene şi al scăderii dobânzilor la lei, analistul Aurelian Dochia susţine că trebuie să rămânem precauţi în estimări, având în vedere că agricultura nu va mai putea susţine creşterea de anul trecut. Chiar şi în contextul în care celelalte sectoare de activitate vor avea cel puţin un an la fel de bun ca precedentul, este posibil ca acestea să nu poată compensa pierderile generate de vremea nefavorabilă pentru agricultori.

„Într-adevăr, agricultura nu va mai contribui masiv, aşa cum a făcut-o anul trecut, la creşterea economică de pe plan local, însă cred că industria îi va lua locul şi va prelua funcţia de motor al creşterii pentru 2014. Cererea externă va creşte pentru că Uniunea Europeană a ieşit din recesiune şi cum dobânzile au ajuns la un minim istoric consumul va urma şi el un trend ascendent“, explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România. El mai precizează că o altă veste bună pentru România este posibila îmbunătăţire, de la jumătatea acestui an, a perspectivei ratingului ţării la categoria „investment grade“ de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P). În prezent, România deţine un calificativ „pozitiv“ din partea S&P, obţinut anul trecut după cinci ani de aşteptări. Pentru a trece în categoria „investment grade“ România va trebui să menţină deficitul bugetar şi stabilitatea sectorului financiar în linie cu aşteptările agenţiei, să continue restructurarea companiilor de stat şi să facă faţă eventualelor dezechilibre externe.

„Obţinerea calificativului investment grade ar avea în mod clar o influenţă pozitivă în asigurarea creşterii economice dorite pentru 2014 pentru că ar atrage mai multe investiţii străine. Dacă până acum unele fonduri de investiţii străine nu mai puteau intra pe piaţa locală, în cazul în care România ar fi cotată ca o ţară cu risc acceptabil pentru investiţii, multe dintre acestea s-ar putea reîntoarce“, mai spune Adrian Codîrlaşu.

Cei mai mulţi dintre analişti (76%) sunt de părere că bursa va creşte în următoarele 12 luni, însă în aceeaşi perioadă 56% dintre ei estimează că inflaţia va cunoaşte şi ea un trend ascendent, chiar dacă anul trecut aceasta a ajuns la 1,55% (cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani), potrivit sondajului CFA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.01.2014

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO