Eveniment

Oprirea Unităţii 2 de la Cernavodă, pe vârf anual de consum, duce preţul energiei la recordul istoric

Oprirea Unităţii 2 de la Cernavodă, pe vârf anual de...
29.07.2021, 00:03 87

Azi, la ora 21:00, energia pe care România o va consuma are un preţ de 886 de lei pe MWh, cel mai mare atins vreodată pe piaţa spot de tranzaţionare a bursei de energie OPCOM, cea mai importantă platformă de trading de energie din România. Spre comparaţie, în aceeaşi zi a anului trecut, energia costa 280 de lei pe MWh.

„Explozia“ preţului vine după ce Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a decuplat automat de la Sistemul Energetic Naţional, joi noaptea, fără incidente, dar într-o perioadă marcată de un consum record de energie pe fondul temperaturilor extreme şi a revenirii consumului. Deconectarea Unităţii 2 vine în contextul în care pe 12 iulie a avut loc un eveniment similar. Ambele deconectări au avut loc după ce la începutu lunii mai, Unitatea 2 a intrat în programul de oprire planificată, în care s-au executat o serie de proiecte complexe.

Cărbunii au intrat în forţă pentru a acoperi golul, aportul energiei eoliene fiind nesemnificativ în cursul zilei de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO