Eveniment

Oprescu şi primarii de sector se bat pe salubrizarea Bucureştiului – o afacere de 135 de milioane de euro

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu şi i-a pus în cap pe primarii de sectoare, încercând să le reducă din atribuţii. Mediafax Foto

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu şi i-a pus în cap pe primarii de sectoare, încercând să le reducă din atribuţii. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

22.05.2013, 20:45 234

Primarul general al Bucureştiului Sorin Oprescu doreşte centralizarea serviciilor de salubritate din Bucureşti, intenţie faţă de care se opun primarii de sector ai USL, iar disputa a ajuns la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor, unde se discută o nouă lege a salubrizării.

Primarul general doreşte ca serviciile de salubrizare din Bucureşti – o afacere anuală cumulată de 135 mil. euro la sectoare şi alte peste 10 mil. euro la Primăria generală care include însă alte servicii precum apă-canal – să revină în subordinea municipalităţii unde era acum mai bine de zece ani, în vreme ce primăriile de sector care plătesc aceste servicii nici nu vor să audă.

Cel mai vehement este primarul sectorului 3 Robert Negoiţă care a exprimat punctul de vedere al celorlalţi primari de sector.

„Păi, am auzit de la Primăria Generală că se vrea ca dumnealor să comande şi noi să plătim. Dar dumneavoastră ce ziceţi să vă duceţi la restaurant cu cineva, el comandă şi dumneavoastră plătiţi, asta fără ca să fiţi de acord? Aşa, că vrea el?“, a spus Negoiţă, citat de Mediafax.

Primarul general nu se lasă mai prejos: primăriile de sector dau în medie, anual, 22,5 mil. euro pe salubritate şi Bucureştul rămâne murdar, spune edilul-şef – dând exemplul Centrului Vechi (aflat în sectorul 3) unde curăţenia o face primăria lui Robert Negoiţă.)

Dar nu numai primăriile cheltuiesc sume impresionante pe salubritate, cum, de altfel, o fac şi pentru alte servicii, precum întreţinerea de spaţii verzi. Ci şi primăria generală - 60 mil. lei bugetaţi în acest an pentru apă, canal şi salubritate.

Bugetele cumulate al Primăriei Generale şi primă­riilor de sector înseamnă, anual, 2 mld. euro, iar 7% din acesta merge spre serviciile de salubritate (135 mil. euro la sectoare şi peste 10 mil. euro la Primăria Generală).

Atribuirea contractelor de salubritate este o problemă care a determinat în trecut chiar intervenţia Consiliului Concurenţei.

În 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, la solicitarea Consiliului Concurenţei, rezilierea contractelor se salubrizare încheiate de primăriile de sector şi de Primăria Generală şi le-a obligat să facă noi licitaţii.

Consiliul Concurenţei a dat primăriile în judecată după ce a constatat că între 2008 şi 2009 acestea au încălcat legea concurenţei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte aditionale, fără a organiza licitaţii noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO