Eveniment

Oprescu: Distrugerile în urma protestului se întind pe 6 km, dar nu există încă date privind valoarea pagubelor

Oprescu: Distrugerile în urma protestului se întind pe 6 km, dar nu există încă date privind valoarea pagubelor

Autor: Mediafax

16.01.2012, 09:27 635

Primarul Sorin Oprescu a mers, duminică noapte, la finalul protestului, pe străzile din centrul Capitalei, el declarând că distrugerile se întind pe şase kilometri, de la Piaţa Universităţii la Parcul Tineretului.

Edilul Capitalei a spus că protestatarii au ajuns la vandalizări, în Centrul Istoric fiind smulse pietre din pavaj. De asemenea, au fost smulse cabluri, fiind semnalate defecţiuni în zona Pieţei Unirii.

Sorin Oprescu a precizat că primul raport privind pagubele produse în urma protestelor îl va primi la ora 5.30.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat comandament de urgenţă, luni, de la 9.00, pentru a evalua pagubele în urma protestelor şi a dispune măsurile care se impun.

La comandamentul de urgenţă, care are loc la sediul municipalităţii, sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai operatorilor de salubrizare, ai Enel, ai deţinătorilor de utilităţi şi ai constructorilor de drumuri.

Sorin Oprescu a reluat apelul la calm, la înţelegere şi la comportament civic, susţinând că lucrurile pot fi rezolvate şi fără violenţă.

Şi la începutul protestului de duminică, primarul Sorin Oprescu a făcut un apel la calm, susţinând că organizatorii pot veni oricând la Primărie să ceară autorizaţie pentru acţiunile lor.

Totodată, reprezentanţii Jandarmeriei au făcut apel la calm, susţinând că violenţele înregistrate sâmbătă şi duminică în Bucureşti sunt regretabile.

Şi Transparency International România a condamnat violenţele, indiferent din ce parte au apărut în manifestările de stradă din Bucureşti şi a făcut apel la manifestanţi să se abţină de la orice acte violente, care trebuie evitate cu orice chip pentru a nu degenera.

Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat duminică noapte, după aproape 12 ore.

Aproximativ 30 de protestatari rămaşi la Piaţa Universităţii duminică noapte, după ora 24.00 şi după ce majoritatea manifestanţilor au plecat spre Piaţa Unirii, unde au avut loc incendieri şi vandalizări, au fost încercuiţi de un cordon de jandarmi.

Ulterior, jandarmii i-au luat pe aceştia din zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură şi i-au dus la dubele aflate în Piaţa Universităţii.

Circulaţia pe bulevardele Nicolae Bălcescu şi I.C. Brătianu, zona care leagă Piaţa Universităţii de Piaţa Unirii şi unde au avut loc ciocniri între manifestanţii violenţi şi jandarmii care au intervenit pentru menţinerea ordinii, a fost reluată. Pe stradă au rămas în urma protestului pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torţe şi de la tuburile de gaze lacrimogene, precum şi mobilier stradal devastat. Câteva maşini ale companiilor de salubrizare au ieşit în zonă pentru a curăţa străzile.

Protestul de duminică din Piaţa Universităţii, început în jurul orei 14.00, sub sloganul "fără violenţă", a degenerat odată cu lăsarea întunericului, cele mai violente ciocniri fiind pe Bulevardul I.C. Brătianu şi în faţa magazinelor Unirea şi Cocor, unde au fost incendieri şi vandalizări.

Spaţii comerciale din zona Unirii au fost vandalizate, cel mai afectat fiind un magazin de telefonie mobilă, de unde s-au furat aparate şi alte accesorii. Totodată, magazinul alimentar din spatele complexului comercial Unirea a fost vandalizat, geamuri de la case de schimb valutar au fost sparte, iar un chioşc de ziare a fost incendiat, focul fiind stins de pompieri şi jandarmi, cu tunuri cu apă.

Actele de vandalism s-au înregistrat după ce jandarmii au reuşit îndepărtarea din zona Pieţei Universităţii a unor protestatari violenţi, care au aruncat cu pietre şi au făcut gesturi obscene către forţele de ordine.

Persoanele ridicate de jandarmi în timpul protestelor violente au fost identificate, în funcţie de înregistrările video urmând să se stabilească ce fapte a săvârşit fiecare, poliţiştii făcând apel la proprietarii magazinelor sau maşinilor vandalizate să depună plângere în zilele următoare, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat, duminică noapte, că 40 de agresori au fost identificaţi şi duşi la secţiile de poliţie.

Agresorii au atacat forţele de ordine cu pietre şi mobilier stradat şi au incendiat mai multe obiecte, în zona magazinelor Cocor şi Unirea.

În urma protestelor de duminică din Capitală au primit îngrijiri medicale 51 de persoane, 19 au fost duse la spital, dintre care patru jandarmi, potrivit informaţiilor de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Din totalul victimelor, 16 au fost duse la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Floreasca, iar trei la Spitalul de Oftalmologie, pentru suferinţe provocate de gaze lacrimogene şi alte substanţe.

Pompierii au intervenit pentru stingerea a patru incendii până la ora 23.50. Zonele în care au fost incendii sunt pasajul Unirii, bulevardul Mărăşeşti, magazinul Cocor şi strada Halelor, unde a ars o maşină, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Vasile Daniel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO