Eveniment

Operaţiunea rotirea cadrelor: PSD şi-a „reînnoit“ echipa de la guvern aducând pe posturi ministeriale „foşti“ pe care-i dăduse afară pentru că nu erau buni

Operaţiunea rotirea cadrelor: PSD şi-a „reînnoit“...

Autor: Iulian Anghel

20.11.2018, 00:07 1201

PSD a făcut ieri o remaniere guvernamentală înlo­cuin­du-i pe titularii unor minis­tere impor­tante – Dez­voltare, Trans­porturi, Mun­că, Economie sau Apărare.

După ce, săptămâna trecută, o readusese pe Ecaterina Andronescu pe poziţia de ministru al educaţiei, pentru un al patrulea mandat al carierei, luni conducerea partidului de guvernământ a schimbat de pe poziţii mai bine de o treime din cabinet, o parte dintre noii miniştri deţinând şi în trecut poziţii ministeriale. Olguţa Vasilescu, absolventă a Facultăţii de Litere din Craiova, a fost trecută de pe poziţia de ministru al muncii pe cea de ministru al transporturilor, în locul lui Lucian Şova. Ministerul Transporturilor are anul acesta un buget de 9,1 mld. lei (credite bugetare) şi 30 mld. lei credite de angajament. În locul ei la Ministerul Muncii vine deputatul PSD Marius Budăi, preşedintele comisiei de buget-finanţe-bănci din Camera Deputaţilor. Acesta a absolvit Facultatea de Fi­nanţe a universităţii particulare Spi­ru Haret.

La Economie a fost înlocuit Dănuţ Andruşca cu Niculae Bădălău, şeful PSD Giurgiu, care, după un moment de frondă împotriva şefului partidului Liviu Dragnea „s-a dat pe brazdă” şi, pentru gestul lui, a primit un post ministerial. Bă­dălău este senator şi a mai avut un man­dat de deputat. A absolvit Facul­tatea de Îmbunătăţiri Funciare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agrono­mice şi Medicină Veterinară Bucureşti.


Cea mai importantă schim­bare vine de la Ministerul Dez­voltării, unde ministrul de resort, Paul Stănescu, a fost schimbat cu Ilan Laufer 


Înaintea şedinţei PSD, ministrul apărării, Mihai Fifor, şi-a înaintat demisia şi a fost înlocuit cu Gabriel Leş (42 de ani), care a mai deţinut acest portofoliu în guvernul Grindeanu.

Ministrul comunicaţiilor Bogdan Co­­jocaru, a fost înlocuit cu Alexandru Petres­cu, care a mai deţinut în trecut do­uă  poziţii ministeriale în guvernul Grin­deanu – cea de ministru pentru mediul de afaceri şi ministru al economiei.

Cea mai importantă schim­bare vine însă de la Ministerul Dez­voltării, unde ministrul de resort Paul Stănescu, vicepremier totodată, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea, a fost schimbat cu Ilan Laufer (35 de ani). Acesta a mai deţinut poziţia de ministru pentru mediul de afaceri.

Mai sunt două schimbări în guvern. Minis­trul sportului, Ioana Bran a fost înlo­cuită cu Constantin Bogdan Matei, de­putat PSD, iar George Ivaşcu de la Cultură a fost schimbat cu Daniel Breaz, senator PSD.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO