Eveniment

ONU avertizează: Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil din cauza loviturii de stat militare

ONU avertizează: Myanmarul se confruntă cu riscuri...

Autor: Mediafax

01.04.2021, 17:47 63

Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil din cauza loviturii de stat militare, avertizează emisarul special al Naţiunilor Unite, Christine Schraner Burgener, cerând Consiliului de Securitate ONU măsuri urgente pentru restabilirea democraţiei.

"Myanmarul a intrat pe spirala unui stat anarhic. Riscurile unui război civil sunt la un nivel fără precedent", a declarat Christine Schraner Burgener, conform agenţiei Associated Press, cerând Consiliului de Securitate ONU să analizeze posibilitatea unei "acţiuni potenţial semnificativă" pentru înlăturarea regimului militar şi restabilirea democraţiei.

"Acest lucru riscă să se întâmple sub ochii noştri, iar un eşec în oprirea escaladării atrocităţilor va avea pe termen lung costuri mult mai mari pentru întreaga lume, mai ales pentru vecinii Myanmarului şi pentru regiune, decât o investiţie acum în prevenirea unei astfel de situaţii", a subliniat emisarul ONU.

Christine Schraner Burgener a prezentat cifre furnizate de Asociaţia pentru Asistenţă destinată Deţinuţilor Politici (AAPP). Conform organizaţiei, cel puţin 536 de protestatari au fost ucişi de regimul militar din Myanmar, iar alte 2.729 de persoane au fost arestate după lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie.

În regiunea Kayin s-au intensificat confruntările cu grupul separatist Armata de Independenţă din Kachin. În plus, în zone din estul şi vestul Myanmarului, grupări militare locale sunt din ce în ce mai indignate de "brutalitatea armatei" şi ar putea riposta.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016. Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO