Eveniment

OMV: Vor fi dificultati pentru ca trebuie sa se produca schimbari la Petrom

26.07.2004, 00:00 33

Impactul tranzactiei de la Petrom va fi foarte puternic asupra intregii economiei romanesti, o data cu trecerea celei mai mari companii romanesti in proprietate privata. Piata petroliera locala devine integral privata, deschizand drumul catre o liberalizare completa a pietei, lucru ce va lega pretul "la pompa" de influentele cotatiei internationale a titeiului.
Incheierea tranzactiei si plata pretului de achizitie sunt prevazute a avea loc in trimestrul al patrulea al anului. Incepand cu data semnarii contractului, echipe ale OMV se vor afla in Romania pentru a pregati perioada de dupa incheierea tranzactiei, OMV urmand sa participe la luarea tuturor deciziilor comerciale si strategice.
Finantarea achizitiei se va face initial din numerar si linii de credit angajate, a spus David Davies, directorul financiar al grupului OMV. Potrivit acestuia, gradul de indatorare al grupului va creste cu mai putin de 10%, dar impactul va fi diminuat de faptul ca peste jumatate din pretul de achizitie va ramane ca numerar in companie.
Din suma reprezenand majorarea de capital facuta de OMV, austriecii s-au angajat sa investeasca 50% in primele 30 de luni, iar restul fondurilor, in urmatoarele 30 de luni.
Petrom va trece din trimestrul al patrulea al acestui an in proprietatea grupului austriac, care va avea la Bucuresti "a doua sa casa, dupa Viena", dupa cum a afirmat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV.



Care este castigul OMV
In urma tranzactiei, OMV isi tripleaza nivelul rezervelor de petrol si gaze, iar cota sa de piata in domeniul distributiei de carburanti creste de la 6% la peste 30% in Romania, respectiv de la 13%, la 18% in bazinul Dunarii. Tinta strategica a OMV este de a atinge o cota de 20% pana in 2008.
Reteaua totala a OMV va creste de la 1.782 statii la 2.383 de statii, in timp ce capacitatea de rafinare a austriecilor de 18,4 mil. tone anual se va majora cu 8 mil. tone pe an, cat au rafinariile Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti impreuna.
Prin preluarea Petrom de catre OMV ia nastere primul grup petrolier din Europa Centrala si de Est cu afaceri anuale de circa 10 mld. euro si cu o capitalizare bursiera de circa 7 mld. euro, depasindu-si net rivalii directi - MOL (Ungaria) si PKN Orlen (Polonia). Jucatorul austriac devine lider in incercarea de a consolida fragmentata piata regionala, cu peste 100 milioane de consumatori.
Productia OMV pana la preluarea Petrom era de 120.000 barili in echivalent titei pe zi, in timp ce compania romaneasca are o rata de productie de 220.000 barili in echivalent titei pe zi.



Ce se va schimba
OMV se obliga sa mentina Petrom ca o companie integrata de petrol si gaze, prin pastrarea unor active de baza, care sa permita productia a minim 4,2 mil. tone de titei si 4,5 mld. mc de gaze in urmatorii cinci ani.
Sumele provenite din majorarea de capital au ca destinatii dezvoltarea activitatii Petrom, in principal pentru investitii, modernizari, retehnologizari si protectia mediului.
Un capitol separat al contractului este cel al obligatiilor de mediu. Cumparatorul isi asuma respectarea obilgatiilor de mediu dupa data finalizarii tranzactiei.
Obligatiile rezultate din contaminarea istorica, adica inainte de data privatizarii, cad in sarcina statului roman.
Compania va ramane cu propriul brand pe piata, la fel ca si OMV. "Este loc pentru ambele branduri pe piata romaneasca. In ceea ce priveste rafinarea si exporturile de produse petroliere, avem de gand sa marim aceste exporturi ale rafinariilor din Romania. Avem depozite de carburanti in Bulgaria, se poate si in Iugoslavia", a explicat Gerhard Roiss, vicepresedinte al grupului OMV, responsabil de operatiunile de rafinare si marketing in cadrul grupului.
OMV Romania Mineraloel, filiala locala a grupului austriac, va continua sa functioneze deocamdata in aceeasi structura, au mai spus oficialii austrieci.
OMV Romania are circa 70 de statii pe piata, la care se adauga acum cele peste 600 de statii ale Petrom. Din acestea, 250 de statii sunt considerate ca locatii de clasa A, cu vanzari anuale de 4 mil. litri pe statie, care au o cota de piata de 28%. Alte 350 de statii Petrom sunt clasate inferior, cu o medie anuale de vanzari pe statie de numai 1 mil. litri, acestea ocupand 8,5% din piata.
Oficialii OMV au anuntat ca nu vor majora pretul la benzina, care este in Romania la circa 70% din cel practicat in Europa.
In ceea ce priveste numarul de salariati ai Petrom, de peste 57.500, nu se va recurge la o restructurare masiva de personal.
"As vrea sa intelegem structura actuala diferita de organizare a Petrom de cea a OMV. La Petrom, intra si numarul de angajati de la statii, in medie 8 - 10 persoane pentru fiecare statie, in timp ce OMV practica sistemul de franciza, fiind o activitate diferita", afirma Dan Ioan Popescu, ministrul economiei.
"Structura Petrom si cea a OMV este foarte diferita. Reteaua de statii, precum si unele participatii nu sunt consolidate, cum este cazul in domeniul explorarii si productiei. Daca privesc in istoria OMV, nu cu mult timp in urma era o situatie asemanatoare. Dupa un anumit timp, prin implementarea de tehnologie, ajungi la alt nivel de personal. Avem destul timp sa imbunatatim gradual situatia in urmatorii ani impreuna cu sindicatele", a completat Ruttenstorfer. Acesta a mai spus ca dupa 15 august vor avea loc discutii cu sindicatele din Petrom.
Liviu Luca, liderul Federatiei Sindicatelor Libere Independente din Petrom si al Asociatiei Salariatilor, nu a fost prezent la semnarea contractului de privatizare, fiind intr-o deplasare la Budapesta, in calitate de vicepresedinte al organizatiei sindicatelor europene.
Pe de alta parte, Petrom dispune deja de un plan de reducere a fortei de munca de la 57.000 la 25.000 pana in 2010. Salariile mici din Romania comparativ cu Europa Occidentala va ajuta astfel OMV sa reduca gradual numarul de angajati de la Petrom si sa nu aiba in acest timp probleme deosebite pana atunci cu costurile de personal.
OMV are numai 6.137 de angajati la nivelul grupului.



Structura integrata a Petrom
In ceea ce priveste structura integrata a Petrom, OMV s-a angajat sa o pastreze, dar a anuntat ca este firesc sa vanda unele active.
"Vrem sa pastram Petrom ca o companie integrata. Daca trebuie insa sa privim mai detaliat asupra anumitor active, o vom face pentru o transparenta a costurilor", a precizat Ruttenstorfer.
"Noi am propus sa fie o societate integrata. Doljchim Craiova nu are insa nimic cu activitatile specifice prelucrarii produselor petroliere. Pe parcursul negocierilor cu OMV si cu alti investitori, acestia au solicitat o mai mare elasticitate pe o perioada medie si lunga. Arpechim, Doljchim si o serie de benzinarii nu se incadreaza in politica unei anumite cote de piata pe care OMV o vrea pentru Romania. Am fost de acord impreuna cu consultantul cu posibilitatea organizarii unor active sub forma unor societati comerciale, iar acestea sa fie organizate in alte entitati din Romania, in care Petrom sa fie actionar majoritar", a explicat ministrul de resort. In hotararea de guvern privind privatizarea Petrom se precizeaza ca societatea se poate asocia punand la bataie rafinaria Arpechim, anumite benzinarii si Doljchim Craiova.
Referitor la creantele Petrom, conducerea companiei a curatit deja o parte si se va concentra in aceasta directie si in continuare. "Vom purifica bilantul. Compania trebuie sa performeze pentru viitor", a precizat Ruttenstorfer.



Management
Gheorghe Constantinescu isi va pastra functia de director general al companiei si dupa preluare.
Dupa semnarea contractului, in Consiliul de Administratie al Petrom vor intra doi observatori OMV cu drept de consiliere si de veto in toate deciziile importante, iar echipe de asistenta vor intra in toate compartimentele companiei romanesti.
Din cei sapte membri ai Consiliului de Administratie, patru locuri vor fi ocupate de catre reprezentantii OMV.
Din Comitetul de conducere al companiei condus de Constantinescu vor face parte reprezentanti ai OMV si ai Petrom.
Pentru integrarea companiei, estimata ca durata la circa trei ani, va fi adusa o echipa formata din 80 de angajati OMV cu experienta.
"Noi avem doi reprezentanti in CA din partea ministerului si un  independent, lucru care nu se va schimba cat statul pastreaza 25% din actiuni. Intre 15% si 25%, apare un membru mai putin fata de numarul prezentat. Pentru vanzarea actiunilor detinute de catre stat nu este prevazut un termen", a mai spus Popescu.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a luat decizia de a-si converti in actiuni Petrom partea sa de 73 mil. $ din creditul total de 150 mil. $ acordat de sase banci in 2002 pentru modernizarea Arpechim si pregatirea companiei pentru privatizare. BERD poate detine pana la 5%.
Salariatii din Petrom vor putea si ei achizitiona de la stat pana la 8% din actiunile Petrom la acelasi pret cu OMV.
Deja, salariatii din Petrom detin intre 0,5% si1% din actiunile Petrom.
Un pachet de 7% din actiuni este listat pe bursa de la Bucuresti, fiind in posesia actionarilor minoritari, care pot subscrie in cadrul majorarii de capital la Petrom.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO