Eveniment

OMV cumpără direct active dintr-un proiect al Gazprom din Siberia, renunţând la un schimb de active

OMV cumpără direct active dintr-un proiect al Gazprom...

Autor: Departamentul Economic

06.10.2018, 15:12 333

OMV a anunţat miercuri, 3 octombrie, că a semnat un „acord de vânzare de bază” cu Gazprom, pentru a cumpăra o participaţie la un proiect din Siberia al ruşilor, pentru un preţ care urmează să fie negociat, potrivit unui comunicat de presă. Mai exact, OMV doreşte să preia 24,98% din faza IV şi faza V a proiectului Achimov, localizat în perimetrul Urengoy din Siberia, unde există un zăcământ de petrol şi gaze.

Valoarea tranzacţiei este estimată la un miliard de euro de presa austriacă, cele două părţi nefăcând nicio referire la acesta.

„Acordul de vânzare de bază” înlocuieşte „Acordul de bază” pe care OMV şi Gazprom l-au semnat la 14 decembrie 2016. Acordul de bază din decembrie 2016 făcea referire la un potenţial schimb de active, prin care Gazprom prelua o participaţie de 38,5% din OMV Norge în schimbul cedării celor 24,98%.

Astfel, prin acordul semnat miercuri, OMV a renunţat la schimbul de active, deoarece Guvernul norvegian, care este acţionar al OMV Norge, s-a opus. Norvegienii n-au dorit ca ruşii să aibă acces la resursele de petrol şi gaze din platoul său continental, potrivit presei austriece.

„Execuţia şi implementarea potenţialei tranzacţii (n.red. - cea semnată la 3 octombrie 2018) trebuie, printre altele, aprobată de Gazprom şi de reglementatori, într-o etapă ulterioară. Semnarea documentelor finale privind tranzacţia este de aşteptat să se facă la începutul anului 2019”, se precizează în documentul de presă al OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO