Eveniment

Omul-cheie din spatele carierei Simonei Halep: Povestea necunoscută a omului din spatele tenismenei românce

Omul-cheie din spatele carierei Simonei Halep: Povestea...
10.06.2018, 11:51 30825

Liderul WTA, Simona Halep, a câştigat primul său turneu de Mare Şlem din carieră, sâmbătă, după ce a învins-o în trei seturi, 3-6, 6-4, 6-1 pe americanca Sloane Stephens, în finala turneului de la Roland Garros.. Ea este cel de al treilea jucător din Constanţa care ajunge pe unul dintre cele mai bune locuri în topul mondial de tenis, iar puţini ştiu că în spatele acestui rezultat se află un om de afaceri local – Corneliu Idu.

El a dezvoltat unul dintre cele mai mari cluburi de tenis din România – Tenis Club Idu – şi a susţinut par­cursul profesional al Simonei Halep (foto dreapta) în perioada junioratului (până la vârsta de 16 ani). Idu deţine 51% din acţiunile operatorului portuar Comvex, afacere de peste 100 de milioane de lei anul trecut, prin care este controlat tot importul şi exportul de minereuri de fier, cărbuni, cocs şi bauxită din portul Constanţa.

„Constanţa este o zonă cu istoric în tenis. Iar Simona Halep şi Horia Tecău au crescut la noi. În ultimii doi ani de juniorat ai Simonei i-am asigurat toate cheltuielile, pregătire fizică, antrenamente de tenis, taxe de concurs sau deplasări în străinătate, şi la fel am făcut şi pentru Horia, pentru că îmi place tenisul şi pentru că aceşti tineri au nevoie de ajutor pentru a răzbate. Pe lângă faptul că este un sport foarte costisitor, trecerea de la juniori la seniori este foarte dură“, spune Corneliu Idu.

Simona Halep nu este singura jucătoare din Constanţa care a beneficiat de sprijinul omului de afaceri, Horia Tecău

fiind la rândul său sponsorizat şi „crescut“ de Tenis Club Idu. De-a lungul carierei celor doi, Corneliu Idu spune că investiţiile necesare pregătirii unor astfel de sportivi s-au ridicat la câteva sute de mii de euro pe an, sume fără de care aceştia poate nu ar fi reuşit să aibă asemenea rezultate, „şansa fiind de partea lor“. Tenis Club Idu l-a costat pe omul de afaceri 5 milioane de euro şi este considerat în prezent una dintre cele mai bune şcoli de tenis din România. De altfel, tot din Constanţa este şi fostul tenisman Andrei Pavel, unul dintre cei mai buni jucători de tenis din istoria sportului în România.

Corneliu Idu spune că, în prezent, la clubul pe care îl conduce se antrenează circa 150 de copii, fiind dispus ca oricăruia dintre aceştia (în condiţiile în care confirmă potenţialul pe care îl au cu rezultate la turnee) să-i acorde acelaşi sprijin pe care l-a oferit Simonei Halep şi lui Horia Tecău.

„Sunt câteva vârfuri care dacă vor confirma pe viitor vor avea parte de acelaşi tratament din partea mea, pentru că şi aşa sistemul competiţional pe care îl avem nu îi ajută pe aceşti tineri, iar baza de selecţie este tot mai redusă. Iar pentru ca unul dintre ei să ajungă să realizeze ceea ce Simona a reuşit, cel puţin la juniori (deci 16-18 ani), este nevoie de investiţii de sute de mii de euro pe an“, explică el.

Deşi Federaţia Română de Tenis (FRT) a încercat în ultimii ani să sprijine tinerii prin organizarea mai multor turnee internaţionale care să fie o rampă de lansare pentru cei care nu îşi permit să investească sute sau mii de euro la fiecare deplasare în străinătate, niciuna dintre cele cinci românce clasate în topul celor mai bune 100 de jucătoare din lume nu poate spune că rezultatele ei au fost generate de ajutorul primit de la statul român. Este şi cazul Simonei Halep, care la finalul săptămânii trecute a obţinut al patrulea titlu din carieră la seniori, intrând astfel în topul celor mai bune 20 de jucătoare din lume, performanţă atinsă de doar trei românce până în prezent - Virginia Ruzici, Irina Spîrlea şi Ruxandra Dragomir-Ilie. În anul 2008, Simona Halep şi-a trecut în palmares primul turneu WTA (clasamentul internaţional al jucătoarelor), câştigând finala la juniori a Roland Garros (unul dintre cele mai importante patru turnee mari de tenis din lume). Iar Horia Tecău a jucat anul trecut finala de dublu de la turneul de seniori de la Wimbledon.

 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO