Eveniment

Oltchim a angajat PwC in litigiul cu minoritarii

04.02.2005, 00:00 14

Combinatul Oltchim a angajat firma de consultanta PricewaterhouseCoopers pentru a gasi o "cale amiabila de solutionare" a litigiului cu actionarii minoritari si a solicitat Bursei de Valori Bucuresti (BVB) suspendarea de la tranzactionare pe o perioada de 30 de zile a titlurilor.
Potrivit Oltchim, Ministerul Economiei si Comertului (MEC), actionarul majoritar al firmei, Autoritarea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), principalul creditor, precum si consiliul de administratie al Oltchim vor analiza solutiile posibile pentru stingerea pe cale amiabila a litigiului cu actionarii minoritari, privind majorarea capitalului social.
In acest sens, a fost solicitata suspendarea tranzactionarii titlurilor Oltchim de pe platforma BVB, "pentru a asigura un tratament egal pentru toti actionarii".
BVB a raspuns solicitarii Oltchim afirmind, printr-un comunicat, ca motivatia prezentata de combinat nu se inscrie in cazurile de suspendare prevazute in reglementarile bursei.
Oficialii bursei considera ca este in interesul celor peste 40.000 de actionari ai Oltchim ca actiunile sa fie mentinute la tranzactionare.
"BVB va solicita societatii emitente in cauza, in mod expres, pastrarea strictei confidentialitati asupra analizei pe care aceasta urmeaza sa o efectueze pina la posibilitatea publicarii solutiilor identificate", se mai arata in comunicatul bursei.
La 28 noiembrie 2003, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim a decis transformarea in actiuni a datoriei pe care societatea o avea fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a devenit ulterior AVAS.
Potrivit hotaririi, capitalul social al Oltchim urma sa creasca de la 323,5 miliarde lei la 3.549 miliarde lei, actiunile suplimentar emise urmind sa intre in portofoliul MEC, care a preluat participatia Autoritatii pentru Privatizare.
La acea data, Autoritatea pentru Privatizare detinea 53,25% din actiunile Oltchim, restul titlurilor fiind in proprietatea fondului de investitii Lindsell Enterprises Limited (12,03%), SIF Oltenia (7,2%) si a altor actionari (8,97%).
Hotarirea AGEA a fost contestata de unul dintre actionarii minoritari, pe motiv ca micii detinatori de titluri nu au beneficiat de dreptul de preemptiune, iar participatia lor a fost puternic diminuata. De asemenea, actionarul a contestat si modalitatea de calcul a valorii noilor actiuni, aratind ca activele Oltchim nu au fost evaluate corespunzator.
Astfel, MEC urma sa devina actionar majoritar cu o participatie de 95,75%, in timp ce pachetul Lindsell ar fi ajuns la 1,098%, iar cel detinut de SIF Oltenia la 0,65%.
Aceste participatii au fost inscrise la Registrul Comertului, dar nu si in registrul actionarilor.
Lindsell a obtinut, la sfirsitul anului trecut, mentinerea deciziei instantei privind suspendarea hotaririi AGEA. In consecinta, CNVM a revenit asupra deciziei initiale, pronuntata la 20 decembrie, si a hotarit revocarea eliberarii certificatului de inregistrare.
Astfel, la inceputul lunii decembrie, Ministerul Economiei era inregistrat in registrul actionarilor cu 53,2% din capitalul companiei, in timp ce ultima mentiune la Oficiul Registrului Comertului arata ca institutia detine 95,7% din titluri.
Pe data de 20 ianuarie 2005, CNVM a hotarit sa mentina certificatul acordat cu o luna inainte si sa permita inscrierea noilor caracteristici ale Oltchim (n.r -structura actionariatului si valoarea capitatului social) la registrul actionarilor. CNVM a restrictionat, insa, de la tranzactionare noile actiuni, pina la stingerea litigiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO