Eveniment

Olimpicii romani vor straluci "peste granita"

20.07.2006, 20:20 26

Olimpicii din Romania prefera sa studieze peste hotare, in cadrul unor universitati renumite, cu dotari tehnice mult peste ceea ce pot oferi institutiile de invatamant superior locale.
Din cei 11 medaliati ai Olimpiadelor Internationale de Matematica si de Fizica, vor ramane in tara numai cinci, trei din lotul de matematica, doi din cel de fizica.
Alexandru Turcu, care a obtinut medalia de argint la fizica, a fost admis la Universitatea din Sheffield, Anglia, dupa ce dosarul sau a fost refuzat de cei de la Princeton si de la Harvard.
"Plec acolo pentru ca sunt alte dotari si se poate realiza o pregatire mai tehnica decat aici. Nu plec cu ideea ca raman acolo", a declarat el.
Din cele patru medalii de aur, trei vor ramane in Romania, doua la matematica si una la fizica. "Cand e vorba de plecarea lor, un ochi plange, altul rade. Pentru ei va fi mai bine. Imi pare rau pentru noi si pentru tara", a spus Adrian Dafinei, coordonator al lotului olimpic international de fizica.
Printre olimpici se afla si tineri care aleg sa-si continue studiile in tara.
"Am considerat ca e mai bine in tara", a declarat Eduard Gabriel Bazavan, medaliat cu aur la internationala de matematica. Dupa parerea lui, rezultatele foarte bune ale Romaniei au fost datorate efortului depus de cele doua echipe. "La noi e pregatirea mai buna (decat in alte tari - n.r.). Sunt oameni care isi dau interesul si care muncesc din pasiune", a adaugat el. Andrei Anghel, care a obtinut medalia de aur la proba de fizica, este deja admis la Facultatea de Electronica din Bucuresti unde isi va continua studiile. "Dupa terminarea facultatii cred ca ma voi indrepta spre mediul privat, in sectorul telecomunicatiilor de exemplu", a spus el.
Romania se afla in primele zece state din lume ca rezultate la concursurile internationale de fizica, performanta celor cinci medalii obtinute de lotul nostru olimpic fiind depasita in Europa doar de Germania. La matematica suntem pe locul sase in lume, dupa China, Rusia, Coreea de Sud, Germania si SUA. La ultima editia a Olimpiadelor Internationale de Matematica si de Fizica, desfasurate in Slovenia, respectiv Singapore, cele doua loturi olimpice s-au intors cu patru medalii de aur, trei de argint si patru de bronz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO