Eveniment

Este oficial: Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat al doilea vaccin Moderna anti-Covid pentru adolescenţi. Valeriu Gheoghiţă: În România vaccinul ar putea fi folosit la copii de la finele săptămânii viitoare

Este oficial: Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA)...

Autor: Mediafax

23.07.2021, 17:34 894

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului Spikevax produs de Moderna pentru adolescenţii între 12 şi 17 ani. Medicul Valeriu Gheorghiţă spune că în România vaccinul ar putea fi folosit la copii de la finele săptămânii viitoare.

Efectele Spikevax au fost investigate într-un studiu la care au participat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Studiul a arătat că Spikevax a produs un răspuns anticorp comparabil la tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani cu cel observat la adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Cele mai frecvente reacţii adverse la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acestea includ durere şi umflături la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare şi articulare, ganglioni limfatici măriti, frisoane, greaţă, vărsături şi febră. Aceste efecte sunt de obicei uşoare sau moderate şi trec în câteva zile de la vaccinare.

La acest moment Agenţia Europeană a Medicamentului a fost în măsură să analizeze evaloarea datelor ştiinţifice şi să poată acordă recomandarea de autorizare pt a fi folosit şi la grupa de vârstă 12- 17 ani. Datele de siguranţă sunt foarte bune, similar că la vaccinul Biontech- Phizer, iar datele de eficacitate arată noniferioritatea faţă de eficacitatea care este la persoanele de peste 18 ani. Adică o eficacitate de peste 90% în prevenţia bolii covid 19.

Într-o declaraţie pentru Aleph News, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a apreciat că vaccinul ar putea fi folosit în România la copii de la finele săptămânii viitoare. „În următoarea săptămâna vom aştepta modificarea rezumatului caracteristicilor produsului, publicarea acestuia pe site-ul Agenţiei Europene a Medicamentului, traducerea în limba română, lucru care se va întâmplă pe 27, 28 iulie, şi ulterior vom stabili următoarea procedura care să ne permită vaccinarea minorilor şi cu vaccinul de la compania Moderna....Am putea fi în măsură că la sfârşitul săptămânii viitoare să avem toate condiţiile necesare pentru a putea permite vaccinarea celor sub 18 ani cu vaccinul de la compania Moderna.

Valeriu Gheorghiţă spune că în ceea ce priveşte grupa de vârstă 12- 15 ani, sunt peste 22 de mii de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă 2,2% din populaţia eligibilă. În ceea ce priveşte grupa de vârstă 16- 19 ani procentul este de 15%. „Există un interes faţă de vaccinarea celor tineri, faţă de vaccinarea adolescenţilor, însă credem că acest interes va creşte în perioada următoare, în perspectiva începerii activităţilor de învăţământ. E important să avem mai multe opţiuni pentru persoanele care doresc să se vaccineze”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO