Eveniment

Ofertele finale pentru Electrica Muntenia Sud, anul viitor

10.11.2005, 19:51 10

Termenul de depunere pentru ofertele finale in procesul privatizarii societatii de distributie electrica Electrica Muntenia Sud ar putea fi prelungit pana pe 31 ianuarie, ca urmare a solicitarilor primite din partea unor participanti la acest proces, a declarat ieri ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

"Este o recomandare pe care ne-a facut-o consultantul in acest proces", a continuat Seres. Consultantul statului la vanzarea Electrica Muntenia Sud este firma de consultanta PricewaterhouseCoopers.

Graficul initial prevedea depunerea documentului de pozitie pe data de 18 noiembrie, iar pentru depunerea ofertei finale era programata data de 23 decembrie. Desi unii candidati pot respecta aceste termene, o serie de investitori au cerut o amanare motivand ca in luna decembrie, una de vacanta, deciziile in boardurile administrative sunt mai greu de avizat.

In total, zece companii au depus scrisori de interes pentru Electrica Muntenia Sud. Acestea sunt grupuri care au mai participat la diverse etape de privatizare a distributiei de electricitate in Romania, precum AES Corp. (SUA), CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON Energie AG (Germania), si Union Fenosa International (Spania).

Pe lista mai sunt companiile EVN AG (Austria), Gaz de France (Franta), RWE Energy AG (Germania), EnBW Energie AG (Germania) si Iberdrola (Spania), care participa pentru prima data la un proces de privatizare in Romania.

Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile societatii de distributie, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare.

Investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.

Oficialii Ministerului Economiei au mai anuntat ieri ca incepand cu 1 decembrie, Operatorul Pietei de Energie Electrica OPCOM va lansa seviciul de tranzactionare a contractelor de vanzare-cumparare de energie electrica, numit generic piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB). Pe PCCB se vor tranzactiona contracte bilaterale cu termene de livrare de cel putin o luna, pentru energia electrica livrata incepand cu ianuarie 2006. Fiecare vanzator isi va stabili in mod individual conditiile contractului. Se vor cunoaste pretul minim anuntat de catre vanzator si identitatea cumparatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO