Eveniment

OECD: Economia României a crescut cu 6,3% în 2021 şi în 2022 va creşte cu 4,5%. Principalele riscuri sunt inflaţia şi situaţia medicală

OECD: Economia României a crescut cu 6,3% în 2021 şi...

Autor: Răzvan Botea

28.01.2022, 11:12 337

Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arată că economia României, potrivit estimărilor organizaţiei, a crescut cu 6,3% în 2021 şi urmează să crească cu 4,5% în 2022 şi în 2023.

„Activitatea economică a crescut comparativ cu anul trecut. Noi proiectăm o creştere de 6,3% a PIB în 2021 şi economia va creşte cu 4,3% în 2022 şi 2023. Cred că principala provocare din următorii ani este investiţia fondurilor europene în mod corespunzător şi absorbţia lor în economie. O implementare bună a PNRR şi a reformelor structurale asociate, va ajuta la recuperarea economică a României şi la creşterea standardelor de viaţă”, a spus, la Bucureşti, Mathias Cormann, secretarul general al OECD, în cadrul unei vizite oficiale.

Există în continuare riscuri în România şi la nivel mondial, iar cel mai mare risc este în continuare cel medical, a mai spus Cormann.

„România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din UE cu 41% rata de vaccinare cu schemă completă. Vaccinarea în mediul rural trebuie să rămână o prioritate. Înţelegem provocările şi impactul pe care îl are dezinformarea şi trebuie îmbunătăţite eforturile de creştere a încrederii, mai ales în cadrul comunităţilor dezavantajate.”

De asemenea, inflaţia reprezintă un alt risc major pentru economia României.

„Un alt risc asociat este legat de inflaţie. Inflaţia a ajuns la 8,3% în decembrie. 2021. În principal acest lucru se datorează creşterilor de preţuri la nivel mondial. Banca Naţională a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2% şi credem că acest lucru a fost mişcare necesară şi de asemenea vor fi necesare şi măsuri suplimentare.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO