Eveniment

Obligativitatea participării la şedinţele de informare privind medierea a fost declarată neconstituţională. Ce impact are decizia asupra unui proces

Obligativitatea participării la şedinţele de informare...

Autor: Mircea Comana

08.05.2014, 19:51 845

Judecătorii Curţii Consituţionale au admis în data de 7 mai, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a două articole din Legea 192∕2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

Astfel, primul articol declarat neconstituţional arată că "dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege".
În continuare, judecătorii Curţii Consituţionale au decis este neconstituţional şi articolul conform căruia "instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop".

Decizia care este definitivă şi general obligatorie, urmează să fie comunicată celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii de Apel Bucureşti.
Concret, despre ce era vorba? Prin Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, începând cu data de 15 februarie 2013 a devenit obligatorie procedura prealabila de informare privind avantajele medierii. Practic, înaintea de intentarea unui proces (în materii enumerate de lege, cum ar fi de exemplu dreptul familiei, dreptul muncii, dreptul civil – în anumite situaţii etc.), părţile interesate trebuiau să se înfăţişeze la mediator care urma să prezinte avantajele unei medieri faţă de procesul în justiţie.

Şedinţa de informare privind avantajele medierii este gratuita, iar dovada participării la aceasta fiind făcută cu certificatul de informare eliberat de către mediator părţilor, în vederea depunerii la instanţă. În situaţia în care instanţa constată neîndeplinirea acestei obligaţii, respinge cererea de chemare în judecată. La baza acestor prevederi a stat, desigur, intenţia de degrevare a activităţii instanţelor sufocate de numărul mare de dosare, considerându-se că în anumite situaţii, părţile pot ajunge la o înţelegere şi pe cale amiabilă, fără intervenţia statului.

Recenta decizie a Curţii Constituţionale declară deci neconstituţionale atât obligativitatea prezentării la şedinţa de mediere, cât si respingerea acţiunilor de către instanţă, în situaţia în care nu se depune certificatul, deci justiţiabilii vor avea grija unei hârtii mai puţin. Aceasta nu înseamnă că părţile nu vor putea fi informate asupra medierii si mai departe, putând beneficia în continuare şi de suspendarea procesului dacă aleg această modalitate de soluţionare a conflictului. Mai mult decât atâta, această decizie nu va afecta obligaţia instanţei de a recomanda şi îndruma părţilor soluţionarea pe cale amiabilă, aşa cum este de altfel prevăzut în art. 227 din noul Cod de Procedură Civilă. Conform alineatului (2), judecătorul poate invita părţile la acea şedinţă de informare asupra medierii şi poate recomanda chiar părţilor să recurgă la procedura de mediere.

Din perspectiva justiţiabilului, decizia reprezintă o grijă si o sancţiune mai puţin, dar nu reprezintă vreo rezolvare a problemelor sale care l-au adus în instanţă. Pentru mediatori, această decizie poate constitui sau nu o degrevare a activităţii, în măsura în care această şedinţă de informare putea fi făcută, potrivit Legii nr. 214/2013, din luna iulie 2013 şi de către judecători, avocaţi, notari sau consilieri juridici.

Decizia urmează a fi publicată în Monitorul Oficial, iar Parlamentul şi Guvernul sunt obligate să ţină seama de ea şi pe cale de consecinţă, să modifice legea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO