Eveniment

Oamenii de afaceri vor o politică economică nouă, nu doar nume noi

02.09.2010, 23:25 81

Oamenii de afaceri sunt destul de critici la adresa guvernului,precum şi a miniştrilor remaniaţi.

"Remanierea era necesară, dar cred că o soluţie mult mai bună arfi fost schimbarea întregului Guvern. În opinia mea, înlocuireaacestor miniştri nu este o pierdere. În locul lor ar trebui aduşioameni cu «ştiinţă», care să propună soluţii şi programe eficientede relansare", a declarat Ionuţ Negoiţă, proprietarul lanţuluihotelier Rin, care operează cel mai mare hotel din Europa dupănumărul de camere, Rin Grand Hotel. El a mai spus că până acumguvernanţii s-au concentrat pe tăieri de costuri, fără a propuneprograme clare de dezvoltare şi relansare a domeniilor conduse."Tăierea cheltuielilor prin reducerea salariilor angajaţilor şi nunumai este un reflex al neputinţei, atât timp cât nu estecompletată cu o strategie clară de dezvoltare", a spus Negoiţă.

Ce spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor deAfaceri din România?

"Dacă aş spune că oricine va fi mai bun ca ei, ar însemna că amceva cu ei. La polul opus, dacă aş spune că şi alţii au greşit artrebui să fiu de partea lor. Problema ar trebui discutată punctual,pentru că trebuie văzut dacă a fost o problemă de comunicare sauuna de fond. Au existat şi unii care au încercat să facă ceva, însănu au fost buni la comunicare", spune omul de afaceri. El afirmă căera important ca remanierea să se fi făcut după o analizătemeinică, în funcţie de programul propus iniţial şi atingereaţintelor.

"Guvernul ar fi trebuit înainte de demiteri să analizezeprogramul şi să spună «am fost slabi în punctele astea, de aceeafacem schimbarea.»"

Omul de afaceri Florin Andronescu afirmă că sunt necesareschimbări, pentru că piaţa este "extraordinar de abătută".

"Senzaţia mea este că trebuia să facă ceva mai ales căpreşedintele a declarat până la 1 septembrie acea perioadă degraţie (...) Sunt de făcut enorm de multe în ţara asta, începând cuo strategie reală care să transmită investitorilor că se pot expunepe România, că există un orizont de aşteptare optimist pentru căacum este o piaţă extraordinar de abătută", spune FlorinAndronescu, business developer al reţelei de clinici privateSanador.

El este de părere că un ministru ar trebui să aibă un consiliuconsultativ economic format din trei-patru oameni specialişti pedomeniu, independenţi politic, aşa cum se întâmplă într-o companieunde "ideile corecte" apar la întâlnirile managementului.

Ştefan Poienaru, proprietarul grupului Agrofam Holding, este durcu fostul ministru al agriculturii:

"Mihail Dumitru a fost cel mai slab ministru al agriculturii depână acum. S-a dovedit încă o dată că nu este suficient să fii pusla punct cu Politica Agricolă Comună, să cunoşti teoreticproblemele cu care se confruntă domeniul pe care îl conduci.Experienţa practică pe care nu o avea în ceea ce priveşteconducerea agriculturii, lipsa unei trăiri efective a evoluţieifenomenului agriculturii de după '90 i-au fost fatale", consideră,Poienaru, care deţine una dintre companiile româneşti cele mai maridin agricultură, cu afaceri totale de circa 25 de milioane de euroîn 2009.

Potrivit lui Poienaru, niciun ministru de până acum nu a avut obună relaţie cu comisiile de agricultură şi nu s-a impus în guvernîn faţa ministrului finanţelor, "iar noi de un astfel de ministruavem nevoie, nu de unul fără personalitate, şters", după cum spunefermierul.

Ministrul este criticat şi de organizaţiile patronale.

"La un moment dat a declarat că are suficienţi specialişti încadrul ministerului şi că nu trebuie să primească sfaturi de lanoi. Din acel moment n-am mai răspuns solicitărilor sale. Într-unfinal şi-a dat seama că Ministerul Agriculturii a fost un pantof cunumăr prea mare pentru el. Sectorul are nevoie de un profesionistcare să lupte pentru drepturile noastre atât în faţa guvernului,cât şi în faţa Bruxellesului, care încă nu ne tratează ca pecelelalte ţări europene în privinţa subvenţiilor", este de părereViorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a ProducătorilorAgricoli din România (FNPAR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO