Eveniment

Oamenii de afaceri: un impozit de 18% e bun, dar sa-l vedem aplicat

26.08.2003, 00:00 20



Intentia autoritatilor de a introduce o cota unica de impozitare a venitului global pentru persoanele fizice, cel mai probabil de 18%, este apreciata de catre reprezentantii oamenilor de afaceri si de catre analisti, care insa se declara sceptici in privinta aplicarii acesteia.



"Inteleg cel putin doua dintre motivele care stau in spatele unei astfel de propuneri. Primul ar fi faptul ca la Ministerul Finantelor s-a inteles ca este mult mai usor sa iei putin din mult decat mult din putin. Incasarile din impozite ar putea sa scada la inceput, dar ar urma sa se redreseze ulterior. Un exemplu clasic este reducerea din 1998 la impozitul pe chirii (de la 40 la 15%), cand incasarile au crescut de cateva ori. In al doilea rand, s-ar reduce atat munca la negru, cat si interesul contribuabililor pentru a gasi scheme de evitare a impozitelor. In plus, reducerea impozitelor va duce in mod sigur la cresterea consumului, ceea ce va duce la majorarea corespunzatoare a veniturilor din impozite indirecte (accize, TVA). Al doilea motiv poate fi apropierea alegerilor", a declarat pentru Ziarul Financiar avocatul Gabriel Biris, Associate Partner Haarmann Hemmelrath.



El s-a declarat insa sceptic in ceea ce priveste aplicarea unei astfel de masuri. "Cred insa ca acest lucru nu se va intampla in principal din cauza negocierilor de aderare - un astfel de impozit ar fi mult prea scazut fata de media Uniunii Europene - si din cauza FMI. Imi este foarte greu sa cred ca FMI va accepta o astfel de revolutie in impozitare cand ei, de fiecare data, s-au opus unor reduceri, chiar si mai mici, ale impozitelor. Singura sansa ar fi ca Ministerul Finantelor sa-si faca bine lectiile si sa poata demonstra ca ii este mult mai usor sa scoata veniturile din economia subterana in zona taxabila, decat sa elimine economia subterana prin masuri coercitive", a mai adaugat Biris.



In opinia oamenilor de afaceri, un alt motiv pentru care nu cred ca se va ajunge la aceasta cota de impunere unica il reprezinta principiile social democrate: luam mai mult de la cei bogati decat de la cei cu venituri reduse.



"In contextul in care se discuta despre faptul ca pana si impozitul de 40% aplicat salariilor mari este prea mic, nu cred ca se va ajunge la aceasta cota unica atat de mica", spune Cristian Parvan, directorul executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).



Aceasta parere este impartasita si de Gabriel Biris, care spune ca eliminarea ratelor progresive, care exista in toate statele europene, precum si in America, va face ca, procentual, diferentele dintre impozitele platite de cei cu venituri mici si cei cu venituiri mari sa dispara. "Cel putin unora, acest lucru nu le va fi pe plac", a mai spus reprezentantul Haarmann Hemmelrath.



Oamenii de afaceri sustin reducerea, dar se tem ca vor aparea alte masuri "in compensare".



"Este o masura pe care noi o sustinem. Cu cat este mai redusa cota de impozitare, cu atat mai mult vor putea angajatorii sa-i cointereseze si sa-i motiveze pe salariati. Din pacate insa, guvernul da intr-o parte si ia din alta. Adica se va reduce cota de impozitare pe venit, dar probabil ca vor aparea tot felul de alte taxe care vor contrabalansa prima masura", spune Augustin Fenesan, presedintele Asociatiei Patronilor si Meseriasilor din Cluj.



La randul sau, Stelian Dorobantu, directorul general al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR 1903 sustine ca munca la negru nu va fi eliminata nici prin reducerea impozitului pe venit, nici prin controalele pe care le fac autoritatile si nici prin stoarcerea pana la epuizare a capitalului de impunere si asa foarte mic, ci prin sprijinirea firmelor sa produca mai mult.



Maria Grapini, presedintele fedaratiei patronale din industria textila - FEPAIUS, apreciaza ca scaderea la 18% a impozitului pe venit este buna pentru ca va stimula cresterea salariilor, cu evidentierea lor in contabilitate, iar pe termen lung va determina o stabilitate a fortei de munca pentru ca oamenii nu vor mai alerga dupa locuri de munca bine platite, chiar daca la negru. "Cred insa ca efectele ar fi mult mai mari daca ar fi corelata si cu o reducere a impozitului pe profit, insa diferentiat, asa cum este in unele tari din Uniunea Europeana", a mai spus ea.



Neoperarea unor reduceri si in aceasta zona ar putea determina o migrare a profiturilor firmelor catre veniturile personale, exact cum se intampla acum, dar in sens invers.



"Nu cred ca este fezabil sa existe dicrepante intre impozitarea veniturilor si cea a profiturilor. O reducere in asemenea grad a impozitului pe venit va face ca impozitul pe profit (25%-n.red.), plus cel pe dividende (10% pentru firme si 5% pentru persoane fizice-n.red) sa apara ca fiind unul foarte mare, ceea ce va duce la o migrare a profiturilor intreprinderilor spre zona veniturilor. Ramane sa vedem ce se va intampla pana la urma. Eu unul ii urez succes ministrului Tanasescu!", a mai spus avocatul Gabriel Biris.



Cota unica de impozitare a venitului global pentru persoanele fizice ar urma sa fie legiferata prin proiectul noului Cod Fiscal, care se va discuta in aceasta saptamana in sedinta de guvern. Introducerea acestei cote unice de impozitare la un nivel atat de jos este acum pusa in balanta din punct de vedere electoral in analizele oficialilor guvernamentali cu renuntarea la pachetul de deduceri fiscale proiectat. Finantele anuntasera ca in noul Cod Fiscal vor fi cuprinse reglementari privind deducerea cheltuielilor cu dobanda la creditul ipotecar contractat pentru locuinta de domiciliu, cu primele de asigurare pentru locuinta, contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale si pentru asigurarile private de sanatate, precum si cheltuielile cu reabilitarea termica si amenajarea locuintei.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO