Eveniment

Oamenii de afaceri si consultantii: Statul trebuie sa creeze acum facilitati fiscale pentru a reporni angajarile

Oamenii de afaceri si consultantii: Statul trebuie sa creeze acum facilitati fiscale pentru a reporni angajarile
10.05.2010, 23:30 36

Simplificarea fiscalitatii, precum si acordarea de facilitatiangajatorilor din mediul privat ar putea duce la atragerea unor noiinvestitii straine, pentru ca avem nevoie de sistem de impozitareatractiv intr-o perioada in care presiunea cheltuielilor depersonal este resimtita atat de mediul privat, cat si de sectorulpublic. Statul ar trebui sa incurajeze orice fel de munca, nu numaimunca in regim full time cu contracte de munca pe perioadedeterminate.
"Munca temporara, flex-munca, in regim part-time sau munca peproiect, leasingul de personal sunt foarte apreciate in economiilevestice, unde au o pondere importanta in timp ce la noi, desireglementate, nu sunt suficient incurajate", sustine Sorin Faur,regional HR coordinator al BDO Balkans, functie din carecoordoneaza activitatile de resurse umane ale firmei de audit siconsultanta din sapte tari.
Legislatia ar trebui modificata in asa fel incat raporturileangajat- angajator sa fie mai flexibile, iar angajatorul sa poatadecide care sunt drepturile pe care le pot asigura angajatilor, inlimitele bugetului.
Modificarile ar putea avea in vedere, spre exemplu, largireacategoriilor de situatii si a limitelor de timp in care angajatoriipot apela la munca temporara sau pot incheia contracte de munca pedurata determinata, eliminarea sau revizuirea obligatiilor siconditionarilor referitoare la salariile minime si sporurileobligatorii, introducerea unor stimulente suplimentare pentruangajatorii care angajeaza someri", este de parere Serban Paslaru,avocat asociat al casei de avocatura Tuca Zbarcea &Asociatii.
O perioada de maximum 18 luni pentru posibilitatea angajarii inregim temporar nu poate sa masoare nevoia de personal aangajatorului, crede Cristian Gheorghe, general manager al firmeiBusiness Intelligence Alliance (BIA), care desfasoara activitati derecrutare, payroll si leasing de personal.
"Angajatorii ar trebui sa poata apela la leasing de personal decate ori au nevoie, pentru ca ei sunt singurii care decid cand side cata forta de munca au nevoie", explica Gheorghe.
In opinia lui Silviu Bian, presedintele Agentia Nationale pentruOcuparea Fortei de Munca, companiile au nevoie de lichiditatipentru a reporni angajarile, si de aceea este nevoie de o reluare acreditarilor.
"Nu am vazut nicio afacere mare si profitabila care sa functionezefara credite de la banca. Reluarea pietei creditelor este salvarea,pentru ca intentiile de angajare exista. Rata somajului a scazut,iar semnale pozitive exista in piata", spune Bian. Rata somajuluiinregistrata in luna aprilie a scazut la 8,07 % fata de 8,36% inmartie, numarul somerilor scazand cu aproximativ 30.000. Inprezent, exista 738.000 de someri inregistrati la ANOFM,majoritatea (peste 600.000) provenind din mediul privat.

Stimulente pentru firmele care angajeaza bugetariiconcediati
Reducerea salariilor din administratie nu reprezinta un stimulentpentru ca mediul privat sa reia angajarile, iar Guvernul ar trebuisa aduca facilitati fiscale pentru ca angajatii care vor fidisponibilizati de stat sa fie absorbiti de mediul privat.
"Zvonurile despre majorarea taxelor, propunerile de masuri desprecare nu se stie daca se vor materializa sau nu nu fac decat saproduca o instabilitate in randul investitorilor. Un investitornu-si poate face un plan de investitii pentru urmatoarele sase lunipentru ca nu se stie ce lege se mai modifica", spune Bogdan Toth,general manager al firmei de consultanta in management HR4U dinTimisoara.
Delia Nica, vicepresedinte al AMRCR (Asociatia Marilor ReteleComerciale din Romania) si directorul de comunicare al grupuluiMetro in Romania, spune ca nu se poate vorbi de o absorbtie abugetarilor concediati atata timp cat lanturile de magazine seconfrunta zi de zi cu dificultati in pastrarea angajatilor actuali."In plus, calificarea angajatilor bugetari este diferita decerintele din comert", a spus Nica.

Angajarea somerilor, solutie pentru firmele deretail
Retailerii au fost in ultimii ani printre cei mai mari angajatoridin Romania, doar in sectorul alimentar fiind create anual peste5.000-7.000 de locuri de munca in magazinele nou-deschise de marileretele in perioada 2006-2008. Ritmul angajarilor s-a redussemnificativ in 2009, cand majoritatea jucatorilor pe piata deprofil au franat expansiunea. Mai mult, multe retele romanesti auintrat in insolventa in ultimul an si au trimis acasa peste4.000-5.000 de angajati.
"Reluarea angajarilor depinde in primul rand de ritmulinvestitiilor in economie. In sectorul de retail, de exemplu,eventualele masuri de stimulare a angajarilor, de genulfacilitatilor acordate companiilor care ofera locuri de muncasomerilor, nu pot produce efecte semnificative decat daca apar peun fond de incurajare a consumului. In acest moment, oriceschimbare in directia revigorarii consumului poate fi un semnalpozitiv, de incredere", au afirmat reprezentantii PraktikerRomania, liderul retailului de bricolaj, cu afaceri de 257 mil.euro in 2009.
Raul Ciurtin, presedintele si directorul general al producatoruluide lactate Albalact, spune ca nu a facut angajari din randulsomerilor doar pentru a primi beneficii de la stat.
"Noi recrutam pe zona de vanzari oameni care corespund cerintelor,iar optiunile pe care le avem sunt bune", a declarat managerulcompaniei cu afaceri de peste 50 mil. euro si circa 600 deangajati.
Planul iesirii din criza ne lipseste si astazi, iar masurile dereducere a salariilor vin ca o confirmare a acestui lucru,considera Mihai Ghyka, directorul general al producatorului de bereBergenbier, companie cu afaceri anuale in jurul a 200 de milioanede euro.
Ghyka, unul dintre cei mai puternici executivi romani, vorbeste de"o criza de comunicare" a Guvernului Romaniei care "a dat impresiaca este in cautare disperata de solutii la presiunea FMI", iar inlipsa unei pozitii oficiale a guvernantilor o tara intreaga aurmarit doar scenarii si estimari de posibile masuri.
"Pana la urma orice familie de romani, in sensul sau larg, cuprindesalariati ce lucreaza la stat ori pensionari. Incepand cu 1 iunie,venitul familiilor de romani se reduce. Implicit consumul se vareduce", afirma directorul general al Bergenbier, care spune totusica masurile de reducere a salariilor si pensiilor sunt de preferatdeciziei de majorare a TVA.

Ce masuri si stimulente propun consultantii si oameniide afaceri

  • Relaxarea fiscalitatii
  • Scutirea de la plata CAS pentru o anumita perioada de timppentru firmele care creeaza noi locuri de munca
  • Acordarea de facilitati pentru somerii care vor sa-si deschidao afacere
  • Eliminarea restrictiilor privind contractele de munca pentruperioade determinate
  • Prelungirea perioadei in care angajatorii pot angaja in regimtemporar
  • Cresterea gradului de utilizare a fondurilor europene
  • Reluarea creditarii
  • Eliminarea salariului minim sau a sporurilor obligatorii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO