Eveniment

Oamenii de afaceri, despre noua lege a societatilor comerciale: Sunt multe minusuri

22.02.2006, 21:55 21

O parte dintre noile prevederi ale proiectului de lege a societatilor comerciale sunt departe de a aduce clarificari, facand si mai stufoase prevederile actului normativ, spun reprezentantii mediului de bussines.

presedintele fedaratiei patronale din industria textila - FEPAIUS, Maria Grapini, spune ca legea contine si prevederi bune, dar ca exista articole care mai mult complica decat simplifica.

Un exemplu ar fi, de pilda, referirile la modul de intrunire a AGA si la obligatia administratorilor ca pe convocator sa fie trecute mult mai multe lucruri decat in prezent, lucruri care oricum sunt publice, sunt pe site-ul firmelor.

De asemenea, Grapini critica prevederea potrivit careia administratorii sunt obligati ca, in termen de 15 zile de la data adunarii generale, sa depuna la registrul comertului copii pe suport de hartie si in forma electronica ale situatiilor financiare anuale, insotite de raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si de procesul-verbal al adunarii generale.

"Aceste situatii ar trebui depuse doar in format electonic, altminteri legea nu face decat sa incurajeze birocratia", este de parere Grapini.

Un alt articol criticat de presedintele patronatului din industria textila este cel potrivit caruia in momentul incheierii unui contract de administrare acesta trebuie depus la registrul comertului.

"Astfel de contracte sunt confidentiale si prevederea din proiect incalca normele confidentialitatii, explica Grapini

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), apreciaza drept buna una dintre principalele modificari aduse legii, aceea potrivit careia consiliile de administratie pot delega catre directori o parte dintre atributiile lor.

El spune ca devenise o moda ca membrii consiliilor de administratie sa se stranga o data pe luna, nu pentru a decide cine stie ce, ci pentru a-si ridica stipendiile.

De asemenea, Pogonaru afirma ca pozitiva este si masura potrivit careia cvorumul pentru validarea intrunirilor adunarilor generale a fost coborat la 25%. El admite insa ca aprecierea este personala (il avantajeaza pentru ca lucreaza in cadrul unui fond de investitii), dar ar putea exista situatii in care altii sa fie dezavantajati date fiind situatiile din unele societati in care actionarii sunt impartiti in mai multe tabere.

"Se intruneste o tabara si este validata adunarea generala a actionarilor cu 25%. Ce faci cand vine cealalta tabara, convoaca o alta adunare care este validata cu 30%? Aceste chestiuni trebuie discutate cu cei care se afla in aceasta situatie", sune Pogonaru.

El crede ca aceasta prevedere a fost legata de o alta, aceea de prelungire a termenului de convocare a AGA, de la 15 la 30 de zile tocmai pentru ca toti actionarii interesati sa poata fi prezenti. Insa, spune el, ramane de vazut daca corelarea celor doua elemente este si suficienta.

Pornind de la aceste observatii, oamenii de afaceri solicita ca obiectiile lor fata de noua lege a societatilor comerciale sa-i fie luate in seama inainte ca actul normativ sa fie transmis Parlamentului.

Noile prevederi ale viitoarei legi a societatilor comerciale au fost publicate pe site-ul Ministerului Justitiei si sunt in dezbatere publica, pentru 30 de zile. Necesitatea modificarii actului normativ a fost legata de initiator de obligativitatea alinierii la normele UE si OECD privind guvernarea corporatista.



Ce aduce nou proiectul de lege

* Societatile comerciale pot fi infiintate cu doar doi actionari si nu cu cinci precum in prezent;

* Consiliile de administratie pot delega directorilor o parte dintre atributii;

* Adunarea generala a actionarilor intruneste cvorumul cu 25% dintre actionarii cu drept de vot;

* Teremenul de convocare a AGA a fost prelungit de la 15 la 30 de zile;

* Proiectul introduce notiuni noi, precum cea de membru independent in consiliile de administratie, "loialitate" fata de companie sau obligatia administratorilor de a actiona profesionist. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO