Eveniment

Oamenii de afaceri critica Legea societatilor comerciale

06.03.2007, 18:34 19

Reprezentantii Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR) solicita Guvernului prelungirea cu cel putin un an a datei de aplicare a noilor prevederi legislative privind societatile comerciale, in loc de sapte luni, asa cum a anuntat Ministerul de Justitie, initiatorul legii.
"CNPR constata cu revolta cinismul cu care reprezentantii Ministerului de Justitie declara public, ca raspuns la nenumaratele semnale negative venite din mediul de afaceri, ca se are in vedere o eventuala prelungire cu sapte luni a termenului de aplicare a prevederilor legii. Cerem Guvernului sa intervina de urgenta in a reexamina posibilitatea prelungirii cu minimum un an a datei de aplicare a prevederilor legii", potrivit CNPR.
O alta solicitare a confederatiei adresata Executivului vizeaza "examinarea conflictelor de interpretare care apar ca urmare a prevederilor contradictorii" din Legea societatilor comerciale si alte reglementari. Totodata, reprezentantii oamenilor de afaceri cer Guvernului sa faca publica modalitatea de aplicare a noilor reguli la firmele unde statul este actionar majoritar.
CNPR apreciaza ca initierea unor actiuni in justitie impotriva administratorilor care vor fi contestati deoarece activeaza in mod ilegal potrivit actualelor prevederi ale legii ar atrage consecinte extrem de grave.
Legea societatilor comerciale a fost aprobata de Parlament la sfarsitul anului 2006, iar oamenii de afaceri au contestat in mai multe randuri modificarile legislative.
Reprezentantii CNPR considera ca actuala forma a legii este "inacceptabila".
Reprezentantii Ministerul de Justitie au anuntat, la sfarsitul lunii februarie, ca intentioneaza sa acorde firmelor un termen de gratie, pana la 1 septembrie, pentru desemnarea unui administrator independent, prevedere stabilita prin Legea societatilor comerciale. Ei au apreciat ca legea, in intreg, nu poate fi modificata, deoarece cuprinde elemente de drept comunitar care au devenit obligatorii odata cu intrarea Romaniei in UE, in schimb se pot modifica doar unele prevederi ale legii. Actul normativ pentru modificarea legii societatilor comerciale a intrat in vigoare la 1 decembrie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO