Eveniment

O treime din candidaţii la titularizare au luat sub 5, aproape dublu faţă de 2008

O treime din candidaţii la titularizare au luat sub 5, aproape dublu faţă de 2008

Foto Răzvan Chiriţă

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

19.07.2011, 00:02 62

După rezultatele mediocre înregistrate de absolvenţii de liceula examenul de bacalaureat din acest an a venit rândul aspiranţilorla catedră să sublinieze încă o dată situaţia învăţământului dinRomânia: 32% dintre candidaţii pentru obţinerea unei catedredidactice au luat sub nota cinci.

Doar 26 de viitori profesori au luat nota maximă, în vreme ce52 dintre aspiranţi au luat nota 1, potrivit datelor făcute publicede Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Astfel, rezultatele dinacest an sunt cele mai proaste din ultimii patru ani, în privinţanotelor obţinute. Reprezentanţii profesorilor au remarcat situaţia,dar o reflectă în felul următor. Studenţii bine pregătiţi nu maisunt interesaţi să devină profesori din cauza salariilor mici şiacest lucru explică situaţia în care se află învăţământul în acestmo­ment.

Datele ministerului de resort arată că anul acesta 32%dintre candidaţii la titularizare au luat note sub 5, 38% au noteîntre 5 şi 7, iar 30% au note peste 7.

"Cel mai important este faptul că obiectivul de a selectaresurse umane de calitate a fost atins, astfel că nu oriceabsolvent poate ajunge în faţa elevilor. La 12 septembrie, eleviivor avea în faţa lor cadre didactice pregătite", a fost, pe de altăparte, replica ministerului de resort prezentată de secretarul destat Oana Badea.

La concursul de titularizare s-au prezentat 29.291 de persoane.Dintre cei prezenţi, 5.460 s-au retras din concurs, 2.206 dinmotive medicale şi 3.254 din motive personale.

Cele mai căutate discipline au fost cele de educatoare,institutori/învăţători, limba şi literatura română, limba şili­tera­tura engleză, educaţie fizică şi sport, matematică,psiho­pedagogie specială, istorie, geografie, limba şi literaturafranceză, religie ortodoxă şi biologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO