Eveniment

O politică deliberată? Policlinicile de stat au fost decimate: de la 500 au scăzut la doar nouă în două decenii

O politică deliberată? Policlinicile de stat au fost...

Autor: Mirabela Tiron

18.09.2018, 00:07 511

Sistemul public de sănătate mai numără doar nouă policlinici indepen­den­te de spitale, faţă de 500 de unităţi în urmă cu 20 de ani, potrivit unei ana­lize a ZF, făcută pe baza datelor de la Institutul Na­ţional de Sta­tistică.

Dacă numărul po­liclinicilor pu­bli­ce a scăzut, cel al am­bu­la­toriilor inte­gra­te spi­talelor s-a men­ţi­nut la puţin peste 300 de unităţi anul tre­cut, si­milar cu si­tua­ţia din 2002. Însă acestea sunt slab dezvoltate, me­di­cii consultă pâ­nă la ora 13 de regulă, nu se fac pro­gra­mări, iar pacientul trebuie chiar să plătească pen­tru consultaţie dat fiind că puţini me­dici lucrează în con­tract cu Casa. Dezor­ga­nizarea din sis­tem obligă mai mulţi pa­cienţi să se inter­neze în spitale pentru a beneficia gratuit de investiga­ţi­ile de care au ne­vo­ie şi a afla diag­nos­ti­cul, unităţile spi­ta­liceşti fiind astfel supraaglomerate.

„Întregul sistem sanitar nu este bine organizat, finanţatorul te împinge într-o direcţie şi te adaptezi. În Bu­cu­reşti nu se întâmplă nimic, ambu­lato­riile sunt slabe, nu lucrează pe contract cu Casa sau lu­crea­ză puţin. Nu se vede nicio strategie a ASSMB (Adminis­tra­ţia Spitalelor şi Servi­ciilor Medicale Bucureşti) ca să dez­volte o reţea de ambulatorii profe­sio­na­le în Bucureşti, niciun cuvânt nu au­zim legat de infrastructura de ambula­toriu“, a spus Lorenzovici Laszlo, con­sul­tant la Hospital Consulting.

Oficialii ASSMB nu au răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei print.

Raportul pe 2017 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că anul trecut doar 3,2 miliarde de lei au mers către decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu (asistenţă medicală primară, asistenţă medicală pe specialităţi clinice, asistenţă medicală pentru sepecialităţi paraclinice), în timp ce către spitale s-au dus 10 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO