Eveniment

O parte din incasarile din TVA, folosita pentru salariile din Educatie

24.11.2005, 20:07 13

Senatorii si deputatii au hotarat ieri ca o parte din cele 6.096,9 milioane de lei (circa 170 mil. euro) alocate bugetelor locale din taxa pe valoarea adaugata sa fie folosite pentru finantarea cheltuielilor de personal din invatamantul preuniversitar de stat. O parte din finantarea scolilor este deja asigurata din bugetele locale.

Parlamentarii au adoptat, cu ocazia dezbaterii proiectului bugetului de stat pentru anul 2006, un amendament propus de ministru finantelor Sebastian Vladescu la articolul privind defalcarea sumelor provenite din TVA care revin bugetelor locale. Ministrul finantelor a mentionat ca in proiectul de buget pentru anul 2006 exista o crestere pentru capitolul Educatie de 5,5% fata de anul anterior.

"In mod cert exista o evolutie a cheltuielilor alocate pentru educatie. Ca aceste cheltuieli sunt insuficiente, e valabil pentru toate sectoarele care sunt acoperite cu fonduri de la buget", a spus Vladescu.

Potrivit afirmatiilor sale, bugetul Romaniei are venituri de numai 30% din PIB si de aceea cheltuielile carez se aloca pentru fiecare capitol sunt mai mici decat in alte tari cu care Romania se compara.

In ceea ce priveste alocarea pentru Educatie a 5% din PIB, ministrul a precizat ca, in acest moment, "legile care exista sunt in functiune si permit alocarea de 3,9% din PIB, plus alocarea pentru cercetare, care face ca bugetul, per ansamblu, al Ministerului Educatiei si Cercetarii sa fie cel mai mare buget din ultimii ani".

"Din punctul de vedere al tehnicii, aceasta majorare care a fost angajata de catre Guvern prin protocolul care, deocamdata, nu este in vigoare pentru ca sindicatele din invataman nu l-au acceptat, este inclusa in buget", a aratat Vladescu.

El a afirmat ca exista o crestere de 5,5% a fondului de salarii in anul 2006, fata de anul 2005. "Majorarea de salarii promisa poate fi acoperita. In mod cert salariile profesorilor vor fi platite", a sustinut Vladescu.

Ministrul educatiei, Mihai Hardau, a declarat, in timpul dezbaterilor, ca sumele "rezultate din 5% din PIB" pentru invatamant nu ajung, avand in vedere nevoile acestui sistem. "Sunt nevoi cu mult mai mari decat poate sa ofere sistemul actual economic", a afirmat el, mentionand insa ca, "in cadrul sumei de 5%", reforma in sistemul educational poate incepe.

Potrivit afirmatiilor sale, in aceasta perioada nimeni nu vorbeste despre calitatea invatamantului si despre beneficiarul sistemului de invatamant. "Toata discutia este centrata pe salarizare. Cred ca discutia nu este bine plasata", a fost de parere ministrul educatiei, care s-a pronuntat pentru descentralizarea sistemului educational, "cu focalizare pe calitatea invatamantului".

Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", a declarat ieri ca este de datoria sindicatelor sa ceara bani mai multi si a precizat, totodata, ca majorarile salariale cerute erau cuprinse in cele sase procente din PIB solicitate initial. "Aceasta este menirea noastra: sa cerem in primul rand majorari salariale, pentru ca toti ne cer calitate, fara sa ne motiveze insa", a subliniat Nistor. El este de parere ca, daca Guvernul spune ca nu poate rezolva criza actuala din educatie, nu este alta solutie decat demisia. "Sa vina altii sa rezolve problema, poate gasesc altii solutia", precizeaza Nistor.

La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat ieri dezamagit de atitudinea sindicatelor din invatamant care au decis continuarea grevei generale, aratand ca principala revendicare a acestora este legata, de fapt, de majorarea salariilor si nu de finantarea sistemului.

El s-a declarat ingrijorat de efectele grevei asupra procesului de invatamant, aratand ca au fost primite semnale tot mai puternice din partea parintilor, elevilor si studentilor care doresc reluarea cursurilor.

"Observ ca, de fapt, ceea ce sindicatele au reclamat, respectiv o investitie mai mare pentru educatie, nu a fost decat o perdea de fum si ca in spatele acestei revendicari se ascunde cu totul altceva, si anume revendicarea salariala. Sigur ca am avut in vedere de la inceput si problema salariala, dar as fi vrut sa cred ca exista sinceritate la nivelul sindicatelor si ca principala revendicare e, intr-adevar, finantarea invatamantului", a spus Tariceanu.

Sindicalistii din educatie s-au intalnit ieri din nou cu ministrul de stat Gheorghe Pogea intr-o noua incercare de a gasi o solutie care sa duca la suspendarea grevei generale declansate de profesori in data de 7 noiembrie. La ora inchiderii editiei, negocierile inca nu se incheiasera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO