Eveniment

O nouă Stea a diamantelor s-a „născut” în Africa: Unul din cele mai mari diamente din istorie a fost descoperit

Sursa: Gem Diamonds Ltd

Autor: Răzvan Botea

21.01.2018, 13:27 664

Al cincilea cel mai mare diamant descoperit vreodată a fost scos la suprafaţă din minele din Lesotho de către compania Gem Diamonds Ltd., relatează Blomberg.

Gem Diamonds Ltd. a găsit nestemata de 910 carate, aceasta având dimensiunea a două mingi de golf, în mina Letseng din Regatul Lesotho.

Diamantul este de tipul IIa, ceea ce înseamnă că are foarte puţini atomi de nitrogen şi este unul dintre cele mai scumpe.

Mina Letseng care aparţine companiei Gem Diamonds este faimoasă pentru pentru mărimea şi calitatea diamantelorpe care le produce, acestea având cea mai mare medie a preţurilor la vânzare din lume.

Compania a vândut un diamant de 357 de carate pentru 19,3 mil. dolari în 2015 şi în 2006 a descoperit în aceeaşi mină un diamant de 306 carate.

„Aceast extraordinar diamant de cea mai înaltă calitate este cel mai mare descoperit în mina Letseng şi arată calitatea acesteia”, a declarat directorul executiv Clifford Elphick.

Gem Diamonds încă nu a precizat cum va vinde piatra preţioasă şi la ce preţ, valoarea acesteia va fi determinată după şlefuire. Lucara Diamond Corp. a vândut anul trecut un diamant de 1.109 carate cu 53 mil. dolari, însă recordul acesteia este de 63 de mil. dolari pentru un diamant mai mic, de 813 carate, descoperit în 2015.

„ Preţurile diamantelor sunt foarte variabile şi depind de foarte mulţi factori”, a spus Ben Davis, analist la Liberum Capital Markets. „Presupunând că nu există goluri prea mari în piatra preţioasă, noi estimam preţul acesteia undeva la 40 mil. dolari.”

Mega-descoperirea de către Gem Diamonds a fost precedată de descoperirea altor pietre mai mici, una de 117 carate şi alta de 110, iar acestea vor da un impuls companiei care a fost la cel mai mic nivel din ultimii ani, când preţurile diamantelor au scăzut şi a fost forţată să închidă mina din Botswana.

Cele trei descoperiri vor creşte încrederea investitorilor în companie. Gem Diamonds a găsit cel puţin 7 pietre mai mari de 100 de carate în 2017 şi 5 în 2016.

Cel mai mare diamant descoperit vreodată este Cullinan, care este de 3.106 carate şi a fost găsit în Africa de Sud, în apropiere de Pretoria, în 1905. Din el au fost confecţionate Marea Stea a Africii şi Mica Stea a Africii, care fac parte din Bijuteriile Regale ale Marii Britanii.

Al doilea cel mai mare diamant descoperit vreodată este Lesedi La Rona care are 1.109 carate, urmat de Excelsior cu 995 carate şi Steaua Sierra-Leone de 969 de carate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO