Eveniment

O nouă speranţă pentru bolnavii de COVID: Comisia Europeană şi Gilead Sciences, producătorul principalului tratament anti-coronavirus, au băutut palma pentru distribuirea acestuia în UE

O nouă speranţă pentru bolnavii de COVID: Comisia...

Autor: Dorin Oancea

30.07.2020, 13:56 328

Compania Gilead Sciences şi Comisia Europeană (CE) au ajuns la un acord important care va asigura, în următoarele luni, furnizarea medicamentului Veklury (remdesivir), prima opţiune de tratament antiviral aprobat pentru tratarea COVID – 19, pentru pacienţii din statele UE şi ai Marii Britanii.

Pentru a sprijini acest acord, CE a folosit Instrumentul de Asistenţă pentru Situaţii de Urgenţă (IASU), care permite achiziţionarea centralizată a medicamentului Veklury, precizează Gilead, într-un comunicat. Această modalitate fără precedent de achiţiziţie a tratamentelor farmaceutice reflectă angajamentul comun al Gilead şi al CE de a răspunde nevoilor pacienţilor în timpul pandemiei globale, pentru a asigura accesul rapid şi echitabil la Veklury. Acest acord este în concordanţă cu contractul de preţ şi furnizare, anunţat anterior, împreună cu Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Gilead va livra, în scurt timp, cantitatea de remdesivir achiziţionată care va fi distribuită statelor membre UE şi Regatului Unit, acolo unde nevoia este mai acută. Comisia Europeană va fi responsabilă în întregime de deciziile privind împărţirea tratamentului între statele membre.

În baza angajamentului de a asigura acces continuu la remdesivir, Gilead a făcut eforturi considerabile pentru dezvoltarea, testarea şi eficientizarea modului de producţie a remdesivir, făcând investiţii semnificative pentru a creşte capacitatea de producţie şi distribuţie. Aşteptările companiei sunt ca până la finalul lunii septembrie 2020, capacitatea de furnizare să fie mai puţin restricţionată.

Astfel, luând în considerare ratele de infectare preconizate în prezent, cantitatea produsă de companie începând cu luna octombrie va satisface în timp real cererea de remdesivir la nivel global. Aşadar, compania Gilead se angajează să colaboreze cu autorităţile din domeniul sănătăţii pentru a asigura accesul necesar la remdesivir şi, astfel, de a contribui la reducerea semnificativă a poverii COVID-19 pe care întreaga lume o resimte.

Veklury a primit o autorizaţie condiţionată de introducere pe piaţă, din partea CE, la data de 3 iulie 2020. În cadrul acesteia se precizează că Veklury este indicat pentru tratarea COVID – 19, la adulţi şi adolescenţi (în vârstă de 12 ani şi mai mari, cu o greutate de cel puţin 40kg), care suferă de pneumonie şi necesită oxigen suplimentar. Studiile clinice în curs de desfăşurare evaluează permanent siguranţa şi eficacitatea remdesivir. Există studii în derulare care evaluează eficacitatea produsului remdesivir în asociere cu medicamente antiinflamatorii, pentru diferite categorii de pacienţi, inclusiv copii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO