Eveniment

O nouă promisiune controversată: Reprezentanţii studenţilor cer Guvernului consultare pe programul de împrumuturi fără dobândă

O nouă promisiune controversată: Reprezentanţii...

Autor: Oana Despa

30.05.2018, 11:35 118

Reprezentanţii studenţilor şi elevilor susţin că Guvernul doreşte să adopte programul de credite garantate de stat cu dobândă zero pentru investiţii în dezvoltare personală, fără o consultare prealabilă, solicitând o întâlnire de urgenţă pe această temă cu Executivul.

"Reprezentanţii legitimi ai elevilor, studenţilor şi tinerilor din România, solicită de urgenţă o întrevedere cu Guvernul României referitoare la introducerea Programului „Investeşte în tine” - împrumuturi fără dobândă garantate de stat. Ne exprimăm surprinderea şi dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menţionate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului", reiese dintr-un comunicat comun transmis de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tinerilor din România (CTR).

Elevii şi studenţii sunt de părare că implemntarea unui astfel de program ar putea duce la scăderea investiţiilor în educaţie şi creşterea taxelor de şcolarizare, aşa cum s-a întâmplat şi în alte stat unde a funcţionat o astfel de măsură.

"În perioada 1989-2009, contribuţia statului olandez în finanţarea învăţământului superior a scăzut cu 38%, în timp ce nivelul de creditare al studenţilor a crescut cu 105%. La 31 martie 2015, datoriile totale ale studenţilor din Anglia, unde există un sistem de cost sharing similar cu cel propus de guvern, au atins pragul de 64 miliarde £, în timp ce în Scoţia (3,5 miliarde £), Ţara Galilor (2,9 miliarde £) sau Irlanda de Nord (2,4 miliarde £), unde statul recunoaşte valoare socială a învăţământului gratuit acestea erau semnificativ mai mici", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, ministrul Finanţelor a declarat, în martie, că "70% din populaţie nu a avut experienţa datoriilor” respectiv „aproape 90% din populaţie are un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani".

„Un proiect cu atât de multe ramificaţii şi implicaţii, în special de natură financiară, ar trebui să fie amplu dezbătut în spaţiul public şi să aibă o puternică componentă de consultare a actorilor relevanţi. Într-o ţară în care educaţia financiară nu se predă unitar, în care nu există o formare prealabilă a tinerilor în ceea ce priveşte gestionarea banilor şi în care sistemul de învăţământ are lipsuri majore, trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva reorientarea către alte mijloace de sprijin este mai oportună”, a explicat pre;edintele CNE, Ioana Băltăreţu.

Vicepremierul Viorel Ştefan a anunţat, marţi, că Guvernul va adopta săptămâna viitoare un act normativ prin care statul va acorda credite preferenţiale, cu dobândă zero, persoanelor care vor să investească în dezoltare personală, acoperind cheltuieli cu educaţia, sănătatea, sportul sau cultura.

„Beneficiarii pot fi persoane de 16-26 de ani sau de 26-55 de ani şi sunt eligibili dacă urmează o formă de învăţământ. Tinerii de 16-26 de ani pot primi credite de 40.000 de lei plus un bonus de 20.000 de lei, iar persoanele de 26-55 de ani pot primi 35.000 de lei plus un bonus de 20.000 de lei”, a explicat Viorel Ştefan într-un briefing de presă.

„Dobânda este zero din perspectiva beneficiarului, pentru că toate dobânzile şi comisioanele bancare aferente acestor credite sunt suportate de stat, prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor”, a mai spus oficialul. Iar „garanţia este acoperită de stat în proporţie de 80%, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, urmând ca diferenţa să fie asigurată de beneficiar sau de un codebitor”.

Potrivit vicepremierului, cheltuielile ce pot fi acoperite prin acest program sunt următoarele:
Educaţie
- Plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională
- Taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unităţi de învăţământ din România
- Plata cărţilor, rechizitelor, revistelor de specialitate
- Taxa de participare manifestări ştiinţifice şi concursuri din România
- Costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate
- Achiziţionare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri.
- Plata chirie, utilităţi, loc cazare în cămine şcolare sau studenţeşti
Cultură
- Abonamente culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee
Sănătate
- Costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică
Sport
- Echipamente sportive de uz personal
- Abonamente la activităţi sportive (fitness, înot etc.)
Locuinţe
- O parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe
- Modernizarea sau renovarea locuinţei.

Viorel Ştefan a mai menţionat că „potrivit aprecierilor noastre, de acest program ar putea beneficia aproximativ opt milioane de cetăţeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO