Eveniment

O nouă problemă: ANSVSA a luat măsuri speciale de supraveghere în judeţul Arad, din cauza gripei aviare din Ungaria

O nouă problemă: ANSVSA a luat măsuri speciale de...

Autor: Dorin Oancea

06.05.2020, 11:47 88

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus măsuri specifice de supraveghere sanitară veterinară pentru a elimina riscul pătrunderii gripei aviare înalt patogene, H5N8, care evoluează la păsările domestice în regiunile administrative maghiare de la graniţă. 

Sunt vizate în special judeţele limitrofe de pe graniţa de vest, dar măsurile generale de prevenţie se aplică concomitent pe tot teritoriul României.

În ultima periodă Ungaria se confruntă cu un val de gripă aviară de înaltă patogenitate, subtipul H5N8, care a afectat mai multe ferme comerciale. În data de 30 aprilie au fost confirmate încă două noi focare în localităţile Battonya şi Nagykamaras, la o fermă de curcani, respectiv la o fermă de gâşte pentru foie gras, aflate în zona administrativă Bekes, la graniţa de vest a României.

În conformitate cu prevederile Directivei 94/2005, România are două localităţi, Peregu Mic şi Peregu Mare, din judeţul Arad care intră în zona de supraveghere stabilită ca urmare a confirmării acestor noi focare. ANSVSA anunţă că va intensifica supravegherea pasivă în judeţul Arad, în judeţele învecinate (Timişoara şi Bihor) şi se va face programarea prioritară a recoltărilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria.

În localităţile care intră în zona de supraveghere din judeţul Arad se dispun măsurile specifice de restricţie a mişcărilor de păsări până la data de 3 iunie şi vor fi prelevate probe serologice pentru supravegherea activă a exploataţiilor nonprofesionale de păsări în această perioadă. S-a dispus aplicarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populaţiei, cu rolul de a împiedica contactul între păsările domestice şi cele sălbatice sau de a disemina virusul prin vehicule, utilaje, îmbrăcăminte etc.

ANSVSA a informat sectorul privat, prin intermediul asociaţiilor de profil de la nivel naţional, cu privire la riscurile asociate derulării activităţilor comerciale intracomunitare cu ferme din zonele în care evoluează boala.

Toate programele de biosecuritate aferente fiecărei unităţi avicole vor fi revizuite şi reavizate de către fiecare DSVSA judeţeană, după introducerea de măsuri suplimentare de biosecuritate, pentru a se evita introducerea şi diseminarea virusului influenţei aviare.

Monitorizarea păsărilor sălbatice realizată de către administratorii fondurilor cinegetice va fi intensificată, în special în zonele în care păsările sălbatice sunt staţionare, monitorizare, cu raportare către DSVSA judeţeană o oricăror modificări a statusului de sănătate a acestor păsări

Până la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atenţie sporită transporturilor intarcomunitare de păsări domestice, furajelor şi a mijloacelor de transport care provin sau urmează a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO