Eveniment

O nouă armă anti-fraudă a Guvernului: taxare inversă şi la fructe şi legume după cereale şi plante tehnice

O nouă armă anti-fraudă a Guvernului: taxare inversă şi la fructe şi legume după cereale şi plante tehnice

Autor: Gabriel Razi

08.07.2011, 00:05 556

Ministerul Agriculturii pregăteşte introducerea tăxării inverseşi pentru legume şi fructe, după ce începând cu această lună, omăsură similară este în vigoare pe lanţul comercial al cerealelorşi al plantelor tehnice. Acest mecanism ar avea rolul de a reduceevaziunea fiscală din sectorul legumelor şi al fructelor, unuldintre cele mai "negre" sectoare din agricultură, în opiniaresponsabililor de la Agricultură.

Taxarea inversă implică eliminarea plăţii TVA pentru fiecareelement din lanţul producător-intermediar-comerciant-procesator,această taxă urmând a fi plătită doar de cumpărătorul final alproduselor. Ce efect ar avea această măsură asupra celor directimplicaţi?

"La noi în sectorul legumelor şi al fructelor majoritatealucrează fără niciun fel de act. Vin angrosiştii la margineacâmpului dau banii jos şi cumpără fără factură. Dacă se vaintroduce această măsură ar fi bine pentru că vom putea semnacontracte ferme cu marii comercianţi pentru că intermediarii se vorîmpuţina", explică Florea Diaconu, reprezentant al Casa PepenilorDăbuleni, unul dintre cele mai importante grupuri de producători depepeni, care reuneşte 250 de producători.

Ministerul Finanţelor estimează că odată cu introducerea taxăriiinverse pentru cereale şi plante tehnice va aduce în acest an înbuget 55 de milioane de euro, pentru ca anul viitor sumele săcrească la 100 de milioane de euro. Comerţul cu cereale şi plantetehnice se ridică la peste 3 miliarde de euro. De celalaltă parte,comerţul cu legume şi fructe ajunge în fiecare an la 500-600 demilioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Cum ar putea funcţiona taxarea inversă la legume şifructe

În principiu, pe lanţul comercial al fructelor şi legumelor seaflă producătorii, care livrează marfa intermediarilor, aceştiatrasmiţând-o către procesatori, comercianţi sau exportatori. Pânăîn prezent fiecare verigă din acest lanţ era nevoită să plăteascăTVA pe facturile pe care le emitea.

Producătorii de legume şi fructe spun că nu vând directclienţilor finali, ci intermediarilor-fantomă, care încasează TVAdupă care dispar fără ca statul să îşi mai poată recuperabanii.

Odată cu extinderea taxării inverse şi pentru legume şi fructe,producătorul de mere sau castraveţi va emite factura şi va primisuma fără TVA, aceasta urmând să fie trecută în contabilitate atâtca şi TVA colectată, cât şi ca TVA dedusă cu aceeaşi sumă astfelîncât cele două să se anuleze.

Astfel, existenţa pe lanţul comercial alintermediarilor-fantomă, despre care vorbesc producătorii, al cărorinteres ar fi exclusiv în fraudarea TVA-ului, după cum şpune şiFlorea Diaconu, ar trebui să fie eliminată pentru că aceştia nu maiau ce frauda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO