Eveniment

O notă a poliţiei franceze confirmă explozia numărului de infracţiuni comise de români

O notă a poliţiei franceze confirmă explozia numărului de infracţiuni comise de români

Autor: Iuliana Enache

23.08.2012, 10:05 878

Dacă această notă, realizată pe baza fişierelor Stic (Sistemul de gestionare a infracţiunilor constatate), nu pretinde să stabilească decât "tendinţe", ea transcrie totuşi o realitate rezumată într-o frază: "în perioada 2009-2011, numărul cetăţenilor români inculpaţi a crescut cu 69,35 la sută, cu peste 20.000 de inculpări în 2011 faţă de 12.000 în 2009.", comentează cotidianul francez.

În plus, potrivit aceleiaşi note, în 2011, "un inculpat străin din zece era român". Cele mai frecvente infracţiuni sunt furtul din magazine, jaful şi escrocheriile. Jumătate dintre aceste infracţiuni sunt comise în cinci departamente: Paris, Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Rhône şi Bouches-du-Rhône.

"Există o logică a concentrării în apropierea marilor oraşe şi în sectoarele turistice", afirmă o sursă din cadrul poliţiei.

De asemenea, numărul infracţiunilor comise de minori români a crescut în aceeaşi perioadă cu peste "102,92 la sută, cu peste 5.000 de inculpări anul trecut, majoritatea pentru furturi, agresiuni şi escrocherii".

Reţele structurate au fost deja identificate, iar unele dintre ele au fost destructurate, în special la Paris, unde sunt detaşaţi poliţişti români de mai multe luni, în special pentru a ajuta la identificarea minorilor. "Cea mai mare problemă este că nu au acte, îi reţinem câteva ore, apoi îi plasăm în centre, de unde fug. De multe ori îi arestăm de două ori în aceeaşi zi", susţine un poliţist din Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO