Eveniment

O idee care ar putea revoluţiona sistemul de pensii: angajaţii care au efectuat ore suplimentare să se pensioneze cu 2-3 ani mai repede

Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta: Este necesară o reducere de la 65 de ani la bărbaţi, de exemplu, la 62 - 63 de ani a vârstei de pensionare pentru angajaţii care au lucrat suplimentar şi care au plătit contribuţii pentru această muncă suplimentară. Acest efort depus suplimentar trebuie recompensat, nu doar să ne ia contribuţiile, ci să ne lase să şi mai apucăm pensia.

Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta: Este necesară o reducere de la 65 de ani la bărbaţi, de exemplu, la 62 - 63 de ani a vârstei de pensionare pentru angajaţii care au lucrat suplimentar şi care au plătit contribuţii pentru această muncă suplimentară. Acest efort depus suplimentar trebuie recompensat, nu doar să ne ia contribuţiile, ci să ne lase să şi mai apucăm pensia.

Autor: Adelina Mihai

07.01.2022, 17:20 83711

Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta, federaţia sindicatelor din industria alimentară: „Sute de mii de angajaţi din industria alimentară, din construcţii, din industria auto şi din alte domenii lucrează multe ore suplimentare, pentru care plătesc la stat contribuţie la pensie. De ce să nu li se reducă şi vârsta de pensionare dacă tot plătesc contribuţie la pensie?“.

O idee inedită lansată la finalul anului trecut de Dragoş Frumosu, preşe­dintele Sindalimenta (fe­deraţia sindicatelor din industria alimentară), ar putea revoluţiona sistemul naţional de pensii publice: orele suplimentare efectuate de angajaţi, pentru care angajatorii plătesc contribuţii la stat – inclusiv CAS, contribuţia pentru pensie –, să fie luate în considerare atunci când se stabileşte vârsta de pensionare.

„În industria alimentară sunt multe domenii cu activitate sezonieră, unde se fac multe ore suplimentare. Spre exemplu: berea şi băuturile răcoritoare au trei-patru luni pe an o capacitate de producţie suplimentară, în sectorul legumelor şi fructelor sunt două-trei luni de forţă la recoltare şi procesare, în panificaţie şi în industria cărnii în perioada sărbătorilor există o capacitate de producţie mai mare. Din totalul celor 170- 180 de mii de angajaţi din industria alimentară, cât sunt în statistici, eu estimez că cel puţin jumătate sunt în această situaţie în care fac muncă suplimentară şi noi am propus ca această muncă suplimentară să fie luată în calcul atunci când se calculează vechimea pentru pensie“, a explicat pentru ZF Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO