Eveniment

Numărul de teste pentru coronavirus a trecut vineri de pragul de 6.000 de probe lucrate, cel mai mare nivel de la apariţia virusului în ţară

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Georgiana Mihalache

21.04.2020, 00:04 809

În ultima săptămână, în  perioada 11-17 aprilie, s-au prelucrat 34.000 de teste la nivel naţional, adică 40% din numărul total de teste realizate în total de la debutul pandemiei în România (26 februarie), arată calculele ZF din datele transmise de autorităţi.

Doar vineri au fost testate 6.100 de probe, ceea ce a reprezentat vârful de testare în ţară, la aproape două luni de la primul caz de coronavirus.

ZF a scris despre capacitatea redusă de testare, care lasă spitalele descoperite în lupta cu răspândirea virusului, în contextul în care jumătate dintre spitalele judeţene nu au aparatură de testare nici acum.

Pe măsură ce virusul a început să se răspândească şi la nivelul comunităţii, iar autorităţile nu au mai putut identifica exact traseul epidemiologic, criteriile de testare au fost schimbate în mai multe rânduri de către autorităţi. În prezent, pacienţii care urmează să facă transplant, pacienţii care fac chimioterapie sau medicii care îngrijesc bolnavii de coronavirus, pot fi testaţi, în urma unui ordin emis săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii.

Sunt 54 de unităţi medicale publice şi private care fac teste, din 21 de judeţe. Cele mai multe centre dotate cu aparatură de testare sunt în Bucureşti şi Cluj.

Până acum au fost realizate 85.805 de teste, iar 8.067 de pacienţi sunt confirmaţi cu noul virus.

Numărul total de cadre medi­cale infectate cu noul corona­virus a ajuns la 981, după ce câteva spitale cum ar fi cele din Suceava, Deva, Arad au devenit ade­vărate focare de infecţie pentru personalul din linia întâi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO