Eveniment

Numărul de şomeri a scăzut cu 110.000 de persoane în ultimul an. Rata şomajului a ajuns la 5,9%

Autor: Adelina Mihai

04.11.2016, 00:03 398

Rata şomajului calculată conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a ajuns la 5,9% în luna septembrie a acestui an, acesta fiind cel mai scăzut nivel din decembrie 2008 încoace, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Faţă de perioada similară a anului anterior, rata şomajului în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani a scăzut cu un punct procentual.

Astfel, numărul şomerilor a fost de 520.000 de persoane în luna septembrie a acestui an, în scădere cu 110.000 de per­soa­ne faţă de perioada similară a anului trecut.

Noile angajări făcute de companiile din in­dustrie, în special de către cele din sectorul pro­ducţiei de componente auto, cât şi de cen­trele de servicii de externalizare au con­dus la o creştere a numărului de salariaţi în ulti­mul an şi, prin urmare, la o scădere a şo­ma­jului. Doar de la începutul acestui an pâ­nă în luna mai (acestea fiind cele mai recente date) s-au făcut peste 115.000 de noi an­gajări, efectivul total de salariaţi din eco­no­mie ajungând la 4,87 milioane de per­soa­ne.

În plus, angajatorii mari din industrie din vestul ţării se plâng de lipsa de candidaţi pentru poziţiile de muncitori (calificaţi şi necalificaţi) puse la dispoziţie.

Motivul ar fi că mulţi dintre cei care se angajează stau perioade scurte de timp în fabrici, după care intră în şomaj pentru a-şi suplimenta veniturile din agricultură.

În România există două rate ale şomajului, care înregistrează, de regulă, o diferenţă de 1 - 2 puncte procentuale (adică între 100.000 şi 200.000 de şomeri). Rata şomajului BIM, calculată de INS, este folosită în toate statele membre ale Uniunii Europene şi este mai mare decât cea calculată de Ministerul Muncii.  INS calculează şomajul pe baza datelor culese din anchetele făcute în gospodării şi include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Cealaltă rată a şomajului, calculată de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), instituţia prin care se plătesc indemnizaţiile de şomaj, este calculată exclusiv pe baza declaraţiilor făcute de şomeri la agenţiile pentru ocupare, care pot primi sau nu indemnizaţie de şomaj.

Astfel, dacă în luna august ANOFM înregistra o rată a şomajului de 4,8% şi un număr de şomeri de circa 421.000, Statistica înregistra, în aceeaşi lună, o rată a şomajului de 6% şi un număr mediu de 529.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO