Eveniment

Numărul cazurilor de pacienţi infectaţi cu coronavirus a ajuns la 168, iar autorităţile plănuiesc testarea la o scară mare

Numărul cazurilor de pacienţi infectaţi cu coronavirus...

Autor: Georgiana Mihalache

17.03.2020, 00:07 2398

Ministerul Afacerilor Interne vrea să deschidă centre de testare în „cât mai multe judeţe“, iar directorul companiei naţionale de distribuţie de medicamente Unifarm, Adrian Ionel, vorbeşte despre intenţiile de a testa la o scară largă populaţia pentru a depista îmbolnăvirile cu coronavirus.

Numărul de cazuri de infectare cu coronavirus a ajuns la 168 ieri, 16 martie, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică, iar autorităţile spun că există suficiente teste pentru pacienţi la nivel naţional. Pentru a degreva cele opt centre în care se testează în prezent probele de la pacienţii suspecţi de infectare, Ministerul Afacerilor Interne vrea să deschidă astfel de centre în cât mai multe judeţe.

La nivel naţional sunt peste 11.000 de teste pentru diagnosticare moleculară şi 40.000 de teste rapide care au fost achiziţionate deja şi vor fi distribuite către centre în această săptămână, după cum a anunţat ieri MAI.

În plus, începând cu data de 16 martie 2020, Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti se transformă în centru pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, fiind oprite toate internările în spital, potrivit unui anunţ public al unităţii spitaliceşti.

Cine sunt pacienţii confirmaţi?

Până luni, 16 martie, au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19. Dintre cei 168 de cetăţeni care au contactat virusul, nouă sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.

Cele zece cazuri noi confirmate în decurs de opt ore, până la ora 18, luni, 16 martie, sunt din Bucureşti (patru), Ilfov (două) şi câte unul în Constanţa, Teleorman, Neamţ şi Mureş.

Toate persoanele nou confirmate cu COVID-19 sunt fie persoane care au avut legătură cu alte cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 10 persoane au vârsta cuprinsă între 21 de ani şi 63 de ani.

În condiţiile în care în spaţiul public apar diferite informaţii privind medicamentele care ar trata sau preveni coronavirusul, Ministerul Sănătăţii recomandă pacienţilor să nu ia medicamente fără să consulte medicul de familie sau medicul curant. „Toate recomandările noastre sunt să se evite automedicaţia. Populaţia să ia numai medicamente prescrise de medicii de familie, de medicul curant. În legătură cu potenţialele tratamente, sunt doar studii. Recomandăm pacienţilor să sune la medicul de familie şi să nu ia medicamente fără acordul medicului“, a spus Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Autorităţile au stabilit care sunt modalităţile cunoscute până în acest moment prin care se poate transmite no­ul coronavirus de la o persoană la alta. Persoanele care au un contact direct la o distanţă mai mică de 2 m timp de mai mult de 15 minute cu o persoană infectată, stau în acelaşi birou de exemplu cu un caz mai mult de 15 minute sunt printre persoa­nele vizate de îmbolnăvire, din datele actuale.

Bugetul Sănătăţii a fost suplimentat cu 350 mil. lei pentru achiziţii de materii sanitare, iar inspectorii sanitari dau amenzi persoanelor care nu declară zonele în care au călătorit. De asemenea, în spitale se organizează secţii suport pentru a prelua cazurile de pacienţi care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus, astfel încât secţiile de ATI sau de cardiologie să rămână disponibile pentru a primi pacienţii confirmaţi. Ministerul Sănătăţii a suspendat exportul de medicamente şi materiale sanitare folosite pentru combaterea noului coronavirus timp de şase luni.

 
 

Preşedintele Iohannis a decretat stare de urgenţă în România ieri. Care sunt principalele măsuri

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a decretat ieri stare de urgenţă în România. El a prezentat măsurile care vor fi luate, precum şi măsurile care pot fi luate potrivit decretului. „Dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri şi înţelegem că severitatea lor e pe măsura gravităţii perioadei. Începând de azi se instituţie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată, decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte în ţările grav afectate. Aceste măsuri vizează şi îngrădirea exercitării unor drepturi şi libertăţi. Oricânt de greu ar fi, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi, celor de lângă noi", a declarat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Principalele măsuri din decret:

♦ Şcolile vor rămâne închise. Activitatea din învăţământul universitar şi preuniversitar se suspendă.

♦ Pe perioada stării de urgenţă, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la elementele de strictă necesitate, la gaze, alimentare cu apă, carburanţi, în limita preţului din ultimele 3 luni dinaintea declarării stării de urgenţă.

♦ Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi a implicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul CNSAS.

♦ Angajatorii şi angajaţii afectaţi de COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări la măsurile în vigoare. Angajaţii vor beneficia de protecţie socială.

♦ Pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor nu se aplică MApN, angajaţilor din penitenciare, personalului din instituţiile de sănătate publică. Aceştia au dreptul la o majorare salarială, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute în acea lege.

♦ Preşedintele a dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare sau în cele de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta posturile.

♦ Au fost simplificate proceduri de decontare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată susţine rapid toate operaţiunile necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO