Eveniment

Nu mai are PSD „cadre de nădejde“? PSD a venit cu o soluţie de avarie la criza de premieri: Mihai Tudose, un anonim de la Economie. Pentru ce a mai fost dat jos Grindeanu?

Înainte de a ajunge oficial la consultările de la Cotroceni, preşedintele PSD Liviu Dragnea (foto dreapta) a avut mai multe convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis

Înainte de a ajunge oficial la consultările de la Cotroceni, preşedintele PSD Liviu Dragnea (foto dreapta) a avut mai multe convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis

Autor: Iulian Anghel

27.06.2017, 00:07 1778

Apoi biografia lui Mihai Tudose conţine multe semne de întrebare. Studiile sale cele mai importante sunt făcute în şcolile serviciilor secrete, iar de luni de zile Liviu Dragnea luptă cu „binomul“. Mai apoi, doctoratul său, făcut sub îndrumarea lui Gabriel Oprea, este controversat: Tudose însuşi a cerut să-i fie retras după ce a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat.

 

De la nota zero ca ministru al economiei la poziţia de prim-ministru

Nu în ultimul rând, la „evaluarea“ guvernului cerută de Dragnea şi care a provocat căderea guvernului Grindeanu, Tudose, ministru al economiei, a primit nota zero: zero măsuri din programul de guvernare în domeniul economic îndeplinite, două măsuri îndeplinite parţial şi 17 măsuri neîndeplinite. Cum poate fi bun pentru poziţia de prim-ministru un om care nu a fost bun în poziţia de ministru?

Dragnea a a spus ieri că a avansat în CExN (Comitetul Executiv Naţional – for de decizie al PSD) şase propuneri pentru funcţia de premier: Mihai Fifor, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Marcel Ciolacu, Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, dar primii cinci au refuzat funcţia şi, prin urmare, şi să treacă testul votului conducerii partidului.

„Fiecare dintre ei mi-a spus care este poziţia lor, care este punctul lor de vedere, cuvinte pe care le-au spus şi în CExN. Din diverse motive au declinat această susţinere din partea colegilor. În final am ajuns în Comitetul Executiv Naţional să discutăm despre propunerea ca Mihai Tudose să fie prim-ministru.“

 

Dragnea, despre „plagiatul“ lui Tudose şi „dubla comandă“

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost solicitat ieri să comenteze pe marginea suspiciunii de plagiat care apare în legătură cu doctoratul lui Todose. Liviu Dragnea: „Nu sunt specialist în doctorate, dar mi-aduc aminte că şi Victor Ponta a fost acuzat de plagiat şi a fost un premier foarte bun“.

Dar respectă el „criteriile de integritate“ cerute de Iohannis? Liviu Dragnea: „Eu cred că da, pentru că Mihai Tudose a ales să nu meargă cu procedura până la capăt, să ajungă în instanţă. Nu şi-a luat acel doctorat pentru a-i folosi pentru un salariu sau nişte venituri mai mari. În condiţiile în care a apărut acea dis­cuţie, a decis să facă o cerere, conform legii, să-şi retragă doctoratul“.

Are Tudose „dublă comandă“, având în vedere că majoritatea studiilor sale sunt legate de şcolile SRI? Liviu Dragnea: „Eu nu am avut nicio umbră de dovadă că Tudose are dublă comandă, au fost momente tensionate şi nu am văzut vreo ezitare. Am fost coleg în guvern, aş fi văzut, aş fi simţit dacă există o altă comandă. Convingerea mea e că nu are dublă comandă. Dar după Grindeanu (Dragnea spune, practic, că Sorin Grindeanu este ofiţer acoperit – n.red.), suspiciunea e mai mare“.

 

Răspunsul partidelor: PMP cu Mureşan, USR cu Cioloş

Liderul PNL Leonard Orban a declarat, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL este dispus să îşi asume guvernarea, dar numai atunci când va avea o majoritate în Parlament şi că nu va face propuneri doar ca să fie făcute.

„Nu facem politică ca să ne aflăm în treabă. Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi de cetăţeni români şi, de asemenea, când ai capacitatea de a obţine sprijinul parlamentar din partea unei majorităţi certe, stabile şi coerente.“

Dacă PNL nu a propus un premier, a făcut-o PMP. Traian Băsescu a anunţat că partidul său îl susţine pe europarlamentarul Siegfried Mureşan pentru poziţia de prim-minstru. Mureşan este un tânăr politician, de profesie economist, apreciat la Bruxelles. Este purtătorul de cuvânt al Partidului Popu­larilor Europeni – cel mai puternic grup parla­mentar din Parlamentul European şi a fost desemnat raportor al Legislativului european pentru bugetul UE pe 2018, aceasta fiind cea mai importantă sarcină primită vreodată de un europarlamentar român.

Cel de-al treilea partid ca forţă parlamentară, USR, a susţinut că există o propunere şi mai bună decât toate celelalte: fostul premier Dacian Cioloş. „Preşedintele are posibilitatea de a nominaliza o persoană integră şi corectă şi noi contăm pe această abilitatea preşe­dintelui de a identifica o astfel de alternativă. USR va susţine o alternativă non-PSD care îndeplineşte criteriile de integritate, foarte importante aceste criterii pe care şi preşedintele le-a menţionat“, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.

 

Mihai Tudose, omul lustruit la şcoala SRI

♦ Are 50 de ani şi a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir“.

♦ A absolvit un curs postuniversitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, SRI, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

♦ În 2010 a obţinut diploma de doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“, a SRI. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleiaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“, SRI.

♦ Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat ce i-au fost aduse.

♦ Şi-a completat studiile cu un curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate", la Georgetown University, din Statele Unite, în colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare.

♦ În perioada 2014-noiembrie 2015, a fost ministru al economiei, în guvernul Ponta. Este ministru al economiei în guvernul Grindeanu demis de Parlament săptămâna trecută.

♦ Este parlamentar la a cincea legislatură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO