Eveniment

Nu este deloc linişte în politică. Când economia creşte cu 6% pe an, în autocraticul PSD se discută cu cuţitele pe masă

Nu este deloc linişte în politică. Când economia...

Autor: Iulian Anghel

11.10.2017, 00:00 107

INS a majorat ieri creşterea economică a României în T2, de la 5,9% la 6,1%, creş­tere care s-a bazat nu doar pe consum, ci şi pe avansul industriei. În vre­me ce toţi investitorii dau România ca exemplu pozitiv, în PSD, partid care con­duce autoritar ţara, a izbucnit un scandal neanticipat.

Intenţia premierului Mihai Tudose de a face o remaniere guvernamentală la nici patru luni după ce echipa sa a fost votată de Parament a adus o criză politică, într-o vreme în care economia este pe culmi şi nimic nu justifică schimbări de proporţii.

Premierul Mihai Tudose a mers ieri la Cotroceni să-l întrebe pe preşedintele Klaus Iohannis: acceptaţi o remaniere guverna­men­tală? Asta înainte de a-şi întreba partidul.

Nu mai este nicio îndoială că s-a declanşat un război între premierul Mihai Tudose şi şeful PSD Liviu Dragnea, un război care nu are de-a face cu stabilitatea ţării sau cu situaţia economiei, ci doar cu stabilirea ierarhiilor în partidul de guvernământ.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat ieri un parcurs excelent al eco­nomiei, cu o creştere în T2 de 6,1%, peste tot ceea ce a fost de la criză încoace. Finanţele ţării, chiar dacă există unele suspiciuni că ar pu­tea suferi un derapaj, stau încă bine. ­Defi­citul bugetar va fi anul acesta la sub 3% din PIB. Anul viitor, în ciuda unor semne de între­bare în legătură cu deficitele şi a reducerii pre­conizate a creşterii economice de la 6% în acest an spre 3-4% ar urma să fie, totuşi, unul al consolidării. Guvernul se bucură de o majoritate legislativă solidă, iar alegerile legislative sunt încă foarte departe.

De ce atunci o criză?

Economia creşte, dar deficitul comercial s-a adâncit cu 20% în primele opt luni din an, după cum arată datele INS publicate ieri. Defi­citul de cont curent va sări anul acesta de 3% din PIB şi se va aorpoia de 4% anul viitor, do­bân­zile cresc, pe măsură ce inflaţia avansează. O criză politică este ultimul lucru de care are nevoie acum economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO