Eveniment

Noul sef al Consiliului Concurentei e dispus sa micsoreze amenzile pentru a scapa de procese

Chiritoiu: Trebuie sa urgentam finalizarea unor investigatii, unele fiind deschise din 2004 si nefinalizate pana acum

05.06.2009, 00:00 61

Bogdan Chiritoiu, fostul consilier al presedintelui Basescu numit luna trecuta la conducerea Consiliului Concurentei (CC), spune ca institutia ar putea acorda „stimulente" companiilor pentru a plati amenzile fara recurs in conditiile in care institutia este sufocata de procese care dubleaza termenul de finalizare a unei anchete.

„Trebuie sa urgentam finalizarea unor investigatii, unele fiind deschise din 2004 si nefinalizate pana acum. Pe partea de legislatie trebuie sa gasim metode de a evita sa fim sufocati de procese", afirma Chiritoiu, care conduce una dintre cele mai puternice institutii ale statului.
Inspectorii Consiliului pot intra direct in companii, avand acces la toate documentele acestora, iar amenzile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri. In practica, cea mai mare pondere a amenzii date de CC in cifra de afaceri a companiei sanctionate a fost de 7%. Consiliul are in prezent 12 avocati care reprezinta institutia in instanta, acestia castigand circa 82% din procesele intentate impotriva deciziilor CC.
Circa 90% din amenzile date de autoritate sunt atacate in instanta, ceea ce aduce cu sine suspendarea amenzilor si prelungirea termenului de finalizare a unui caz cu 1-3 ani.
Platesti jumatate daca nu contesti
Potrivit lui Chiritoiu, o masura pentru scurtarea termenelor ar putea fi reducerea amenzilor pentru firmele care nu contesta in instanta aceste sanctiuni, pe sistemul folosit de exemplu in cazul amenzilor de circulatie (platesti jumatate daca achiti in 48 de ore - n.red.). In medie, o investigatie deschisa de Consiliu pe o piata dureaza 1,5-2 ani, conform institutiei.
Chiritoiu intentioneaza sa aduca modificari si in modul de acordare a clementei pentru companiile care colaboreaza cu inspectorii de concurenta in anchete.
„Exista mecanisme de clementa in Europa, cat si in legislatia noastra, care insa nu au fost aplicate pana acum. Daca una din partile participante la o intelegere ilegala denunta acea practica, poate fi scutita de amenzi, devine imuna. Lucram la o nota pentru a imbunatati acest mecanism legal."
Clementa, adica imunitatea la amenda, se aplica daca o firma aduce dovezi suficiente despre existenta unei intelegeri ilegale, astfel incat Consiliul Concurentei sa poata declansa o investigatie, sau daca pe parcursul unei investigatii o firma colaboreaza cu autoritatea de concurenta si furnizeaza probe care permit acesteia sa demonstreze existenta unor practici anticoncurentiale.
„In Austria, Consiliul Concurentei a reusit finalizarea unei investigatii pe piata lifturilor in cateva luni, apeland la mecanismul de clementa. Una din partile la cartel a adus dovada intelegerii, ceea ce a usurat foarte mult munca autoritatii de intelegere. S-au dat amenzi de peste 70 milioane de euro in urma acestei investigatii", exemplifica Chiritoiu.
Avem inca deficit de concurenta
„In conditii economice dificile, exista o tentatie mare pentru companii de a-si menaja profitabilitatea prin practici anticoncurentiale. Aici trebuie sa intervenim noi, nu pentru ca vrem sa facem rau firmelor, ci pentru ca un grad mare de competitie este in beneficiul consumatorului", afirma presedintele CC.
Cele mai mari anchete si investigatii aflate in derulare vizeaza sectorul bancar, piata hipermarketurilor si supermarketurilor si distributia medicamentelor.
Investigatia in sistemul bancar a fost declansata in toamna anului trecut, in urma existentei unor suspiciuni privind actiunile concertate ale bancilor pe piata dobanzilor interbancare.
La finalizarea investigatiei in retailul alimentar modern, deschisa tot anul trecut, Consiliul va decide daca exista indicii serioase ca hipermarketurile fac abuz de pozitie dominanta pe piata, lucru acuzat de patronatele din industria alimentara.
Dupa 20 de ani de capitalism, Romania are inca un deficit de concurenta, mai spune Chiritoiu. „Pietele se liberalizeaza treptat. La nivelul Guvernului, trebuie sa se urmareasca cresterea gradului de concurenta in sectoarele economiei".
Mai multe ajutoare de stat
Inceputul mandatului de cinci ani al lui Bogdan Chiritoiu la conducerea Consiliului Concurentei vine intr-un moment de flexibilizare temporara a conditiilor de acordare a ajutoarelor de stat, ca masura anticriza.
„Creste numarul ajutoarelor de stat. Problema noastra nu este oportunitatea ajutoarelor, aceasta este in esenta decizia celor care le acorda (Guvernul - n. red.). Noi trebuie sa ne asiguram ca aceste ajutoare sunt acordate in concordanta cu legislatia europeana in domeniu", afirma presedintele.
Consiliul se implica si in elaborarea proiectelor legislative care ar putea avea efect asupra concurentei pe piata. Printre atributiile sale se numara si recomandarile pentru imbunatatirea cadrului legislativ pe piete. „Vrem sa fim implicati inca de la inceput in elaborarea unor proiecte de acte normative care pot avea impact asupra concurentei. In acest moment avem oameni care participa la grupurile de lucru coordonate de Ministerul de Finante pentru programul «Prima casa»".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO