Eveniment

Noul proiect adoptat în Parlament: Camera Deputaţilor a majorat pedeapsa privind deţinerea şi vânzarea drogurilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege al USR care prevede majorarea pedepsei cu închisoarea pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deţinerea sau alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 294 de voturi „pentru”.

Astfel, pedeapsa cu închisoare pentru deţinerea sau vânzarea de droguri s-a majorat până la 10 ani. Legea în vigoare prevede pedeapsă cu închisoarea până la şapte ani.

„Proiectul, care a primit avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social şi de la Consiliul Legislativ, modifică şi completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare. De asemenea, proiectul majorează pedeapsa (închisoare de la 3 la 10 ani în loc de închisoare de la 2 la 7 ani) pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

USR subliniază că România este printre ultimele ţări din Uniunea Europeană care incriminează produsele etnobotanice, deşi există multe cazuri de tineri care şi-au ratat viitorul din cauza acestor substanţe.

„Majorarea pedepselor este prevăzută şi pentru introducerea sau scoaterea din ţară, importul ori exportul de droguri de risc, precum şi pentru persoanele care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege”, mai transmite USR.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în calitate de for decizional, astfel că acesta va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.