Eveniment

Noua lege a sănătăţii lasă loc de alegeri: la stat sau la privat?

Noua lege a sănătăţii lasă loc de alegeri: la stat sau la privat?

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

04.07.2012, 00:06 774

Societăţile mutuale vor fi entităţile în jurul cărora va fi organizat întregul sistem de sănătate din România, acestea urmând să ofere un pachet restrâns de servicii în baza contribuţiilor obligatorii plătite lunar de angajaţi şi angajatori, arată un proiect de lege din domeniul sănătăţii lansat ieri în dezbatere publică şi care va ţine în priză actorii din sistemul sanitar în această vară.

Societăţile mutuale vor lua locul celor 42 de case de sănătate care funcţionează în prezent şi vor fi mai restrânse ca număr, adică vor exista numai 8-10 societăţi, ce vor putea să-şi strângă membrii de anul viitor, mai arată proiectul.

Societăţile mutuale reprezintă un concept nou în domeniul sănătăţii din România şi se referă la persoane juridice a căror activitate este gestionată de cei care au aderat şi care au dreptul să-şi aleagă conducerea.

În acelaşi timp, şi firmele private de asigurări vor putea intra în relaţie cu statul pentru aceste servicii dintr-un pachet numit de bază, însă numai dacă îndeplinesc anumite condiţii.

"Asiguratul se poate înscrie fie la o societate mutuală de asigurări de sănătate, fie la un asigurător privat. Pachetul de servicii de bază urmează asiguratul fie la asigurătorul privat, fie la societatea mutuală", spune Ministerul Sănătăţii.

Şi acum există un pachet de servicii de bază, dar se aştepta ca noul proiect de lege să-l restrângă deoarece acum sunt cuprinse multe servicii, care potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii nu pot fi susţi­nute. Refacerea pachetului de bază este de fapt un proiect mai vechi al ministerului pentru care a contractat consultanţă de la Banca Mondială.

Cu toate că proiectul are aproape 300 de pagini, sunt extrem de multe semne de întrebare asupra modului în care va funcţiona sistemul după noua lege.

Legea lansată în dezbatere publică ieri nu spune clar ce servicii vor intra în pachetul de bază, enumerându-se numai noţiuni generice (servicii de sănătate curative, servicii de recuperare medicală, servicii de îngrijiri medicale la domiciliu şi altele). Odată cu noua lege, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care finanţează sistemul de sănătate şi care gestionează fonduri de peste 4 miliarde de euro, va dispărea, locul său fiind luat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS).

Pentru prima dată în legislaţia din domeniu apare şi o agenţie care va asigura calitatea: Agenţia Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate (ANMCS). În acelaşi timp, spitalele nu vor mai fi unităţi bugetare şi vor putea face angajări.

Miza din spatele reformei sănătăţii este reprezentată de fondurile sănătăţii, care au crescut an de an, creştere care nu s-a regăsit în calitatea serviciilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO