Eveniment

Nouă din zece români nu au încredere în economie

Nouă din zece români nu au încredere în economie

Autor: Cătăina Mihai

13.05.2014, 00:04 138
Faptul că rezultatele economice peste aşteptări de anul trecut şi din prima parte a acestui nu se văd în buzunarele oamenilor este relevat de un Eurobarometru publicat ieri care indică faptul că situaţia economică este identificată de români drept cea mai complicată problemă cu care se confruntă ţara.

În ciuda creşterii economice de 3,5% anul trecut,  87% dintre români au o părere proastă despre starea economiei naţionale.

De asemenea, în ciuda faptului că românii au votat masiv cu partidele aflate acum la guvernare, 74% dintre repondenţii Eurobarometrului tind să nu aibă încredere în Guvern şi 80% nu au încredere în Parlament. În schimb, îşi leagă soarta de UE, 76% dintre ei fiind optimişti în legătură cu viitorul uniunii.

Potrivit Eurobarometrului, 87% dintre românii chestionaţi au declarat că au o părere proastă despre starea economiei naţionale (faţă de 65% media europeană), iar 12% o părere bună. În ceea ce priveşte aşteptările pentru economia naţională, pentru următoarele 12 luni 41% consideră că situaţia va fi la fel, 31% cred că va fi mai rău, iar 23% că va fi mai bine.

Referitor la locurile de muncă, 19% dintre repondenţi apreciază că situaţia se va schimba în bine, 35% în mai prost, iar 41% cred că va rămâne la fel. Întrebaţi de impactul crizei asupra pieţei muncii, 47% dintre români cred că ce-i mai rău abia urmează (la fel ca media europeană), în timp ce 38% consideră că ce-a fost mai rău a trecut.

Rugaţi să spună care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confruntă România în prezent, românii au indicat situaţia economică (38%), preţurile în creştere (38%) şi şomajul (31%). La nivel personal, principalele preocupări sunt creşterea preţurilor (45%), securitatea socială şi sănătatea (26) şi situaţia financiară a familiei (25%).

58% dintre români tind să aibă încredere în instituţiile europene (faţă de 32% media europeană), iar 34% tind să nu aibă încredere. În schimb, 80% dintre ei tind să nu aibă încredere în Parlamentul de la Bucureşti şi doar 16% tind să aibă încredere.

Situaţia este similară în cazul guvernului: 74% tind să nu aibă încredere în această instituţie, iar 23% tind să aibă. Întrebaţi dacă România s-ar descurca mai bine în afara UE, 62% au respins această afirmaţie, iar 26% au fost de acord. În proporţie de 76% românii sunt optimişti în legătură cu viitorul UE - faţă de 53% media europeană, şi 19% pesimişti - faţă de 40% media europeană. 57% dintre cei chestionaţi au declarat că statul intervine prea mult în viaţa lor, iar 36% au spus că nu au această impresie.

Întrebaţi care sunt valorile reprezentantive pentru Uniunea Europeană, cei mai mulţi români au indicat drepturile omului, democraţia şi statul de drept. Sondajul a avut loc în perioada 15-23 martie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO