Eveniment

Notarii: Casele se pot vinde fara noi, dar nu si terenul aferent

01.08.2008, 18:52 34

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) sustine ca dreptul de proprietate asupra unui imobil poate fi instrainat fara acte notariale, prin contract de vanzare-cumparare in forma neautentica, nu insa si terenul aferent, si apreciaza ca procedura ar creea "efecte dezastruoase".
"Reprezentantii UNNPR sustin ca dreptul de proprietate asupra unui imobil, fara terenul aferent, poate fi instrainat prin alte acte decat cele autentice (notariale), aceasta posibilitate existand chiar de pe vremea comunismului. Atunci, dreptul de proprietate asupra imobilelor se putea transmite in baza actelor sub semnatura privata - chitantele - consecinta juridica a acestora fiind cresterea numarului de procese pana la aglomerarea peste normal a instantelor, si de aici durata excesiv de lunga in care cineva reusea sa dobandeasca dreptul de proprietate", potrivit UNNPR. Notarii spun ca este falsa ideea prin care se sustine ca, prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare in forma neautentica, urmat de o eventuala hotarare judecatoreasca care sa dispuna intabularea dreptului de proprietate pe numele cumparatorului, s-ar plati taxe mai mici.
"Aici apare capcana pentru vanzator si probleme mai tarziu si pentru cumparator, deoarece Codul Fiscal prevede ca se va incasa impozit pe tranzactie imobiliara de 2 sau 3% si de la vanzatorii care instraineaza dreptul de proprietate prin alte acte decat cele notariale, in speta prin hotarare judecatoreasca", potrivit UNNPR. Mai mult, taxa de timbru a unei astfel de cereri adresate instantei este de 10% din valoarea imobilului, la care se mai adauga onorariul avocatului si TVA.
O alta consecinta negativa a acestei practici, este, potrivit notarilor, faptul ca instanta sesizata cu pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare sau care sa dispuna intabularea dreptului de proprietate in baza unui contract autentic nu verifica intotdeauna situatia juridica a imobilului in cauza. In plus, o problema suplimentara ar constitui si faptul ca extrasul de carte funciara il poate cere doar notarul.
Presa a relatat, in ultima perioada, despre situatii in care vanzarea unui imobil se poate face si fara notar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO