Eveniment

Noile reglementări din Codul fiscal: Zero penalităţi pentru firmele care plătesc datoriile până la sfârşit de an

Autor: Mirabela Tiron

02.09.2011, 00:02 623

Firmele mici îşi vor putea depune trimestrial declaraţia unică privind obligaţiile de plată ale contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa persoanelor asigurate şi nu lunar, cum era înainte, potrivit unei noi reglementări fiscale aprobate de Guvern.

"Aproximativ 54% din totalul firmelor din România vor beneficia de această facilitate în sensul uşurării mecanismului birocratic în relaţia cu statul", potrivit premierului Emil Boc. De această facilitate vor beneficia firmele cu venituri de până în 100.000 de euro şi cu maximum trei salariaţi.

Mai mult, noile reglementări fiscale anulează penali­tă­ţile pentru firmele care îşi plătesc datoriile până pe 31 decembrie şi reduc cu 50% penalităţile în cazul plăţii obligaţiei principale şi a dobânzii aferente către bugetul de stat până pe 30 iunie 2012.

Astfel că dacă o firmă are în prezent, de exemplu, o datorie de 100 de lei, compusă din 70 de lei plus dobânda şi 30 de lei penalităţi, iar până la sfârşitul anului îşi plăteşte suma principală şi dobânda, este scutită de plata penalităţii de 30 de lei.

Mai mult, dacă aceeaşi firmă plăteşte către bugetul de stat obligaţia principală şi dobânda până pe 30 iunie 2012, va fi scutită de jumătate din cât trebuie să plătească ca şi penalizare, adică 15 lei. Acesta a fost exemplul dat de Emil Boc.

Noile reglementări au adus şi o nouă procedură de stingere a obligaţiilor fiscale.

Astfel că prima oară se vor stinge debitele principale pentru taxele şi impozitele cu stopaj la sursă, apoi debitele principale pentru celelalte contribuţii, în ordinea vechimii lor, la final se sting accesoriile, tot în ordinea vechimii.

Premierul Emil Boc a explicat că această decizie a fost luată pentru că "foarte multe firme, odată ce au o datorie, nu mai reuşesc să iasă din spirala penalităţilor, a dobânzilor şi datoriilor faţă de stat. Când merg să-şi plătească datoriile din trecut plătesc, în esenţă, în ordine istorică şi nu plătesc principalul în primul rând şi în continuare se acumulează penalităţi de întârziere la datoria principală pe care o au."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO