Eveniment

Noi numiri la comanda Armatei după valul de pensionări. Ţuţuianu: Vor mai fi alte plecări

Noi numiri la comanda Armatei după valul de pensionări....

Autor: Radu Tutulan

04.08.2017, 10:28 328

Ministrul Apărării Naţionale a anunţat, vineri, noile numiri la conducerea Armatei Române, după ce, de la începutul anului, 1288 de cadre militare au ieşit la pensie. De la 1 iulie, 155 de cadre au trecut în rezerv.

"Armata Română are resurse umane de calitate şi putem să acoperim toate plecările din sistem. Din datele pe care le am, vor mai fi câteva plecări, pe care le vom acoperi imediat", a spus ministrul.

Pensionările recente sunt urmare a intenţiei de modificare, prin ordonanţă de urgenţă, a legii pensiilor speciale, printre prevederi fiind raportarea pensiei la salariul net, să nu fie mai mare decât salariul iar creşterea să se facă în raport cu rata medie anuală a inflaţiei şi nu în funcţie de creşterea salariului celor în activitate.

"Anul acesta avem o cheltuială cu pensiile de şase miliarde, anul viitor vom avea 14 miliarde, iar peste doi ani am putea ajunge la 20 miliarde, iar bugetul nu va putea susţine această creştere. Pentru soldaţi şi gradaţii profesionişti sunt alocari suplimentare prin legea salarizării unitare, deci vom ajunge la echilibrul corect între soldaţi şi ofiţeri. Aceste creşteri vor genera şi o pensie mai mare în anii următori. Cred că unii dintre cei care au ieşit acum la pensie s-au grăbit şi nu au analizat pe termen lung. Cuantumul pensiilor se va actualiza anual cu rata inflaţiilor. În cazul în care ar presupune o reducere, pensiile vor stagna. Resping orice idee care atestă că pensiile vor scădea, ne dorim un echilibru. Nu se modifică vârsta. Forma care intră azi în dezbaterile Guvernului are ca iniţiatori Ministerul Muncii, MApN şi MAI. Suntem în situaţia în care unele pensii sunt mai mari decât salariile, iar la un moment dat bugetul nu va putea suporta acest efort", a explicat Adrian Ţuţuianu.

Cea mai mare pensie din MApN este de 29.992 lei şi este a unui fost director Romavia.

Precizările au fost făcute în contextul ceremoniei de predare-primire a funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Ovidiu Uifăleanu este noul şef al Statului Major al Forţelor Terestre, după ce Marius Harabagiu a trecut în rezervă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO