Eveniment

Noi măsuri legislative anti-COVID vor fi dezbătute joi de Camera Deputaţilor. Carantina şi izolarea vor fi redefinite

Noi măsuri legislative anti-COVID vor fi dezbătute joi...

Autor: Cosmin Pirv

09.07.2020, 08:02 231

Camera Deputaţilor va dezbate joi în plen proiectul de lege, iniţait de Guvern, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor începe la ora 13.00.

Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi este cel iniţiat de Guvern şi care prevede instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus despre proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea că este „un alt zombi legislativ”.

„Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ şi ne impune dezbatere în regim de urgenţă. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL”, a scris, marţi seara, pe Facebook, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD.

Potrivit acestuia, social-democraţii au găsit în legea privind carantina şi izolarea aberaţii majore „ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor”.

„Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care îşi spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar: izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor, cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale. Formularea <probabilitate ridicată de apariţie şi propagare a unui agent patogen> permite oricând guvernului să instituie carantină şi s-o menţină oricât. Oricine şi orice poate fi suspectat ca <potenţial expus> virusului şi intră în carantină se aplică restricţii şi unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”, a scris Ciolacu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a spus, luni, că în proiectul de lege adoptat de Guvernul se redefinesc „carantina” şi „izolarea”, el precizând că prima este destinată persoanelor sănătoase, iar cea de-a doua, celor infectate.

„Prim proiectul de lege la care s-a lucrat până astăzi (luni - n.red.) dimineaţa (...) am dorit să abordăm problema mai general, nu numai pentru COVID. Am încercat să fie cât mai clare acţiunile şi termenii din legea respectivă. (Proiectul de act normativ - n.red.) începe cu mai multe definiţii. „Carantina persoanelor” are acum o definiţie care este asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată”, a spus Arafat.

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituţională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO