Eveniment

Noi criterii pentru definirea contribuabililor mari şi mijlocii

Noi criterii pentru definirea contribuabililor mari şi...

Autor: Mediafax

14.12.2016, 00:04 603

Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) redefineşte criteriile de includere a contribuabililor în cate­goriile „mari” şi „mijlocii”, pentru a se înca­­dra în tendinţele economico-finan­ciare actuale.

Potrivit criteriilor specifice, în categoria „mari contribuabili” vor fi inclu­se şi societăţile afiliate în mod di­rect la un mare contribuabil (criteriul afi­lierii directe), precum şi contribuabilii nou-în­fiinţaţi care la data înfiinţării se an­ga­jează să realizeze, în maximum trei ani consecutivi, investiţii de minimum 10 milioane de euro (criteriul inves­ti­ţio­nal), anunţă ANAF.

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite încadrarea în rândul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când sunt îndeplinite criteriile de selecţie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparţin grupului. Criteriul de bază a fost reanalizat, astfel încât reprezintă rezultatul agregării a trei indicatori relevanţi ponderaţi ai activităţii contribuabililor: cifra de afaceri - 50%, volumul obligaţiilor fiscale declarate - 30% şi volumul cheltuielilor cu personalul - 20%.

„Continuitatea este de asemenea importantă, astfel încât din rândul contribuabililor mari/mijlocii vor fi excluşi, după trei ani consecutivi în care nu au îndeplinit criteriul de bază, cei aflaţi în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum şi cei declaraţi inactivi”, se mai arată în comunicatul ANAF. De asemenea, „s-a menţinut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenţi în rândul contribuabililor mari/mijlocii, dacă sunt reprezentaţi sau reprezentaţi fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu”.

„Utilizarea unor criterii realiste de selecţie a contribuabililor va permite atât realizarea unor eşantioane corecte din punctul de vedere al importanţei fiscale, cât şi interpretarea unitară a informaţiilor privind eficienţa admi­nis­trării acestor două categorii de con­tribuabili. Aceste criterii vor întări parteneriatul cu aceştia, creşterea efi­cienţei administrării fiscale şi îm­bu­nătăţirea colectării veniturilor bugetare”, precizează ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO