Eveniment

Niţă despre noile date INS: Infirmă "zvonurile" privind intrarea economiei în recesiune

Niţă despre noile date INS: Infirmă "zvonurile"...

Autor: Carol Dan

14.11.2014, 16:18 218

"Datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică confirmă faptul că economia României continuă să înregistreze rezultate pozitive, infirmându-se zvonurile privind recesiunea tehnică", a declarat Niţă într-un comunicat.

El a afirmat că încă din luna august a acestui an că termenul "recesiune" este folosit incorect.

"O economie nu poate fi în recesiune când aceasta creşte cu 2,6% într-un semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent", a spus Niţă.

INS a comunicat vineri că, potrivit unor date revizuite, economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât Produsul Intern Brut (PIB) din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din T2 a fost de numai 0,3%.

"În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, PIB a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013", se arată în comunicatul INS.

Revizuirea indică o ajustare în sus cu 0,6 puncte procentuale în trimestrul I şi cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.

Datele provizorii anunţate anterior de INS indicau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru. Scăderi consecutive pe două trimestre implică intrarea în recesiune tehnică.

Potrivit lui Niţă, avansul economic al României se bazează, în principal, pe producţie industrială şi exporturi.

"Am încredere că România va încheia anul cu o creştere economică în jurul cifrei de 3%, menţinându-şi stabilitatea acumulată în ultimii doi ani", a mai spus Niţă.

În luna august, când INS a anunţat că Produsul Intern Brut în trimestrul al doilea a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier) şi că faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier, Niţă afirma că "deşi economia României a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% faţă de primul semestru al anului trecut".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO